Богатите гласуват за леви партии? Тази констатация се появява на

...
Богатите гласуват за леви партии? Тази констатация се появява на
Коментари Харесай

Защо богатите са леви?

Богатите гласоподават за леви партии? Тази констатация се появява на корицата на блестящото есе на Томас Франк, американски публицист и сътрудник на Le Monde Diplomatique. Книгата му ще разстрои тези, които са опечалени от задълбочаващата се с всяка година безвкусица на Социалистическата партия, доколкото метаморфозата на американската левица предлага аналогии с това, което се случва по едно и също време във Франция. Следователно в 21-ви век бедните гласоподават за десни партии, а богатите за леви? Ако има нещо извратено в тази замяна на позиции, то тогава нашите демокрации са извратени. Но по какъв начин стигнахме до тук, пита в публикация, отдадена на книгата, френското списание Le Nouvel Observateur.

Томас Франк споделя за неуспеха на американските демократи, които през 70-те години се прогласиха за " партията на народа против тази на знатния жанр ". Половин век по-късно служащите и работническата класа изоставиха партията на Франклин Рузвелт и Уилям Брайън, които в този момент работят, с цел да оказват помощ от ден на ден и повече на тези, които нямат потребност - още веднъж деформиране. Дори Барак Обама, олицетворение на един възроден Рузвелт и на една нова фантазия за американския народ, Обама, пред който целият свят проля в нощта на избирането му, 20 януари 2009 година, сълзи на наслада и съмнение, обещаващият Обама се провали.

Неравенството е огромното предизвикателство, сподели той. Но думите му също бяха изопачени. Самият термин неравноправие се трансформира в директен път за утвърждение на това, което направи богатите богати, а бедните по-бедни. Неравенството към този момент не е констатация, минимум пък борба - или единствено фасада, споделя създателят. Демократическата партия се отхвърли от първичната си задача - шерването на просперитета, нестихващата битка служащите и чиновниците да получават заплата, съизмерима с тяхната работа.

" Професионалистите "

От 80-те години на предишния век мразовит технократски дискурс замразява демократичния блян - държавно управление на народа посредством народа, в името на съдбовна глобализация. Всички левици на света наподобява са придобили тази нова клиентела, която Томас Франк назовава, по някакъв замайващ метод първоначално, " експертите ". Професионалистите? Те са родени в положителни фамилии, добре образовани, добре платени, с положителни контакти. Тези " 10 % " съставляват кастата на левите неолиберали в Америка. Във Франция това биха били тези, които се причислиха към " социалистическата десница ", хора, които са останали в ляво по табиет, до момента в който техният светоглед и метод на живот нямат кой знае каква вероятност.

За Томас Франк духът на експертите се просмуква в цялото американско общество, необятно популяризиран всеки ден от медиите. Тази прослойка също набира последователи измежду " изобретателните " Уолстрийт и Силиконовата котловина и включва левите босове и милионерите филантропи. Професионалистите задават тона - честен, финансов, интелектуален, културен, софтуерен. Обзети от технократска тресчица, те от десетилетия показват сериозен дух, който съвсем не съществува във връзка с " напредъка " и възпяват духа на " нововъведенията " и " смяната ".

Семантиката още веднъж е изкривена: отдавна синоним на социалистическия напредък, за Социалистическата партия думата " смяна " се трансформира във външна мощ, против която не бихме могли да създадем нищо и би трябвало безусловно да следваме. Няма смисъл да се борим. Приспособяването към модерността, тичането след нея от боязън да не станеш прост, се трансформира в мантрата на демократите в Белия дом - мантра, преобладаваща и в обществените демокрации на Европа.

Дори понятието " меритокрация " е обърнато с главата надолу. То сега е захласнато от концепцията, че привилегиите са заслужени. Високопоставени, царски заплатени? Всичко е обикновено, тъй като го изискуем на най-хубавите. Под бялото си покривало меритокрацията се трансформира във зложелател на солидарността. Този без тапия заслужава ли нещо друго с изключение на орис на някоя монтажна линия или в тоалетните на летището с чашка за бакшиши? Идеята, че един служащ може да бъде добре заплатен за " неквалифицирана " работа, не минава през кръвно-мозъчната преграда на професионалиста.

Другият проблем, само че не на последно място, е покорността пред лицето на властта. В тази авторитетна класа всички са добре образовани. Да се съблюдава толкоз доста " идеологическа дисциплинираност " измежду членовете й е за Томас Франк друга причина за нервозен потрес. " Те са послушни мислители, които деликатно ползват и интернализират господстващата теория в тяхната дисциплинираност, каквото и да е тя. " Той дава за образец ортодоксалните икономисти, които не желаят да знаят нищо за икономическата мисъл, смесена с филантропичните науки на неортодоксалните и които във Франция се назовават " ужасени икономисти ". Той напомня, че надарените сътрудници на Рузвелт са определени отвън мейнстрийма и главните университетски течения. Дори тези, които произхождаха от Айви Лигата, група от елитни университети, бяха дисиденти в личната си сфера, като Галбрайт.

" Юпи Уудсток "

Барак Обама направи противоположното, като се заобиколи с придворни от " деполитизираната първа класа ". Есеистът даже показва точния миг, когато новият президент се отхвърли от огромния прелом, който се чака от него, два месеца след идването му в Белия дом, в стая, цялостна с банкери на Уол Стрийт. Те можеха да разчитат на него, че тяхната промишленост няма да бъде преструктурирана и че икономическата посока на нацията няма да се промени.

Обама е събрал повече пари на Уол Стрийт за акцията си, в сравнение с неговия републикански противник. Той замълча за Северноамериканското съглашение за свободна търговия (Алена), което разрешава на компаниите да влагат безвредно в Мексико. Няма повече митинги по време на дебата за Трансатлантическото партньорство за търговия и вложения (ТПТИ), за да се разшири този модел в името на " нужната смяна ". Но след финансовата рецесия през 2008 година и последвалото омерзение на жителите, Обама можеше да предприеме левичарски ограничения по доста способи. Например, посредством активиране на съществуващите антитръстови закони.

Томас Франк, " жител с ярки розови благосклонности ", написа тази книга също по този начин и за да преодолее личното си отчаяние. Той е изследвал по кое време общественият дух на Новия курс беше разгласен за стар и бяха подиграни полезностите на синдикализма. Той минава през стадиите на разрушаването: Джими Картър, огромното му понижаване на налозите, огромната му политика на дерегулация; Клинтън, " синтез в един човек на мерзката, отвратителна диалектика, която описах и която пристигаше във Вашингтон, с цел да довърши мрачния дизайн на своята класа. " Президентството му е скицирано в " Юпи Уудсток ", по време на който Демократическата партия става партията на банкерите.

В доста връзки човек би се замисли дали да прочете четиридесет години история на френския социализъм. Във Франция през 2018 година тези, които пазят класическите хрумвания на социализма, постоянно минават за " левичари ", а етикетът надали е хвалебствен. Да се чуди човек дали във Франция, както в Америка, това не е събитие, което се смята за непокътнато за пазара на недвижими парцели, който унищожава социализма.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР