Богати са тези държави, които произвеждат и изобретяват такива неща,

...
Богати са тези държави, които произвеждат и изобретяват такива неща,
Коментари Харесай

Томислав Дончев: Фокусът ни в икономиката трябва да е върху производството на скъпи и уникални неща |

Богати са тези страни, които създават и изобретяват такива неща, които другите не могат. Фокусът ни в стопанската система би трябвало да е върху производството на скъпи и неповторими неща. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на първата от поредност полемики по отношение на Националния проект за възобновяване и резистентност на Република България, съобщи Българска телеграфна агенция. 

Днес беше обсъден първият дирек от проекта - " Иновативна България ", като присъединяване в събитието взеха и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, министърът на стопанската система Лъчезар Борисов, както и представители на бизнеса и академичната общественост.

" Няма смисъл единствено от увеличение на мащаба и на машинния парк - развиването на нововъведенията е комплекс от ограничения, които прилагани дружно дават резултат. Разговорът за тази цел би трябвало да стартира от сферата на образованието, а тук спектърът от благоприятни условия е голям ", безапелационен е Дончев.

" На входа на просветителната система е значимо да подсигуряваме, че децата са в клас, а не някъде другаде, да обърнем внимание на просветителната среда и мотивацията на учителите. Имаме потребност да знаем дали тази система с изключение на положителни фундаментални познания дава и умения, скъпи и за живота, и че е насочена към пазара на труда. Каква ще е страната ни след 10 - 15 години зависи от това, което с случва през днешния ден в клас ", добави той. 

Дончев означи, че ограниченията в образованието и нововъведенията се финансират от доста източници, в това число и от оперативни стратегии на Европейски Съюз и би трябвало да се гледат като обвързван комплекс. Той акцентира, че първият акцент са природните науки и инженерните дисциплини, по тази причина за тази цел 1680 учебни кабинета ще бъдат оборудвани. 

" Наблягаме също на дигитализацията на образованието, тъй като по този начин се основават съответни умения и тъй като това е пулсът на бъдещето. Вторият ни акцент е тоталното реновиране на 750 учебни заведения и на 450 детски градини ", добави още Дончев. 

Той посочи, че ще бъде основан нов фонд от 410 млн. лв. за авангардните научни разработки на висшите учебни заведения и на институтите на Българска академия на науките.

" Ние се научихме добре да решаваме обичайните проблеми - такива са да вземем за пример неналичието на път или на железница и това е релативно просто. Но при нововъведенията не е задоволително да се откри финансиране, би трябвало да сме сигурни, че парите ще обезпечат добавена стойност. България е съумяла отчасти да се реиндустрализира и в този момент над 28,5 % от Брутният вътрешен продукт се основават от този бранш, като този процентът у нас е два пъти по-висок от промишлеността в други европейски страни ", уточни Дончев.

" Трябва да скъсаме с стопанската система на ишлемето, където България е конкурентна с ниската цена на труда и на оперативните разноски ", добави още вицепремиерът.

Дончев съобщи, че ще бъде изработен и специфичен фонд от 490 млн. лв. за създаване на съпътстваща инфраструктура за индустриалните зони. Той уточни още, че ще бъде подложен и акцент върху " политикоправенето " в областта на нововъведения.

" Наред с намирането на пари би трябвало да усъвършенстваме методите за правене на политики и по тази причина ще създадем Държавна организация, която да се занимава с приложни науки и и нововъведения ", добави Дончев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР