Богати и известни експерти се срещнаха в кулоарите на Световния

...
Богати и известни експерти се срещнаха в кулоарите на Световния
Коментари Харесай

Защо богатите са щастливи: Covid в Давос беше наречен „печеливш продукт“, сега те обсъждат как да направят печалба от Русия

Богати и известни специалисти се срещнаха в коридорите на Световния стопански конгрес в Давос, където бяха изнесени речи за това, че светът отива в пъкъла, само че не поради рецесията на капиталистическата система, а в този момент даже не и поради ковид, а поради... Русия.

Участниците показаха опасения по отношение на световната криза, възходящата инфлация и покачването на лихвите на централните банки. Беше казано също, че фондовият пазар в Съединени американски щати през януари-април е посочил най-лошото начало на годината след Голямата меланхолия. Ръководителят на Международната организация по енергетика Фатих Бирол счита, че в случай че международните производители на нефт не оказват помощ за задържане на цените, международната стопанска система ще изпадне в криза.

Европа може да бъде изправена пред " техническа " криза ", а повече от 70 страни могат да бъдат изправени пред банкрут, сподели админът на ПРООН Ахим Щайнер. Въпреки това всички бяха за смазване на унгарския митинг и налагане на петролно ембарго върху доставките от Русия още тази седмица.

Естествено, тази година Русия не беше поканена на форума - СИФ замрази контактите със страната през март. Но Владимир Зеленски приказва посредством видео връзка. Лесно е да си представим какво се обсъждаше на форума преди всичко – какъв брой неловко е Русия да организира политиката си в подтекста на „ Голямото нулиране “.

„ Голямото нулиране “ е концепцията на създателя на WEF/СИФ, немският икономист и мъдрец Клаус Шваб. Ключовият труд по тематиката за възобновяване на света и капитализма беше оповестен през 2020 година, където идеологът на новия прелестен свят сподели, че точно коронавирусът ще бъде спусъкът, който ще пусне машината на Страшния съд, о, извинете - машината на огромното нулиране, две години по-късно на уеб страницата на форума той „ заключи “, че пандемията се е оказала печеливш бизнес за огромните предприемачи, само че реформаторите са изправени пред редица съществени проблеми, а главният от тях е Русия.

Фото: infovoronezh.ru

„ Голямото нулиране “ води до „ приобщаващ капитализъм “, само че няма точна формулировка какво е това. Твърди се, че това е " капитализъм " за всеки, по-отговорен към масите, което опонира на самата същина на капитализма и затова поражда не толкоз въпроси, колкото основателни подозрения.

Редица специалисти, в това число от Русия, считат, че приказките за " капитализъм за всички " са просто димна завеса и новата международна политическа система ще бъде по принцип " посткапиталистическа ", само че въобще не социалистическа, а в противен случай - те ще концентрират цялата власт и имущество в ръцете на още по-малък брой " акционери ".

Така елитът ще укрепи властта си, за никого не е загадка, че СИФ е елитният клуб на богатите управници, милиардери и аристократи. За това написа икономистът Валентин Катасонов в книгата си " Да прочетеш Шваб ". Той цитира като образец стадиите, през които страните би трябвало да преминат, с цел да се случи нулирането безвредно, хората първо би трябвало непринудено да се откажат от благосъстоятелност:

„ Клаус Шваб написа с огромно удовлетворение, че хората непринудено се отхвърлят от своите архаични привички, подбудени от господстващата концепция за частна благосъстоятелност. Казват, че единствено този, който е притежател, може да употребява обекта (вещта), а това е неправилно. "

Но капитализмът преди всичко почива върху частната благосъстоятелност, тя е свещена крава и през днешния ден в СИФ разискаха по какъв начин ще бъде убита - Русия в този смисъл е единствено " експериментален балон ", в случай че това, което Зеленски приканва (и което е утвърдено от уважавани посетители на СИФ), а замразените средства на страната и олигарсите ще бъдат изтеглени и трансферирани „ за възобновяване на Украйна “, то самата основа на частната и държавна благосъстоятелност законно ще се трансформира в огромен „ цилч “. Което е доста значим стадий за " рестартирането ".

„ Западът търси легален метод и юридически механизъм да завладее замразените активи на Русия, с цел да ги насочи към възобновяване на Украйна, само че юридически това не е елементарно, съвсем невероятно, също така сходно решение може да навреди на цялата западна система “, сподели журналистката на Financial Times Джилиан Тет.

След премахването на частната благосъстоятелност също толкоз значима задача е унищожаването на националните страни. Разширяването на Европейски Съюз, който в началото е трябвало да включва ядрото на Европа, през днешния ден основава основата за възпроизвеждане на такава ненационална страна, която би трябвало да съставлява целият свят в мокрите мечти на Шваб. Така че и тук Русия играе своята роля, тя " плаши " овцете и ги кара в една линия.

Не по-малко значима, в случай че не и повече за новия свят на Шваб е дигитализацията. Тук коронавирусът изигра своята роля. Експертите на СИФ означават, че на фона на всеобщия преход към цифрови технологии заради световната карантина ще има подтик за цифровизация, което ще докара до Четвъртата индустриална гражданска война.

За новия свят „ цифрата “ е значима във връзка с контрола върху популацията, настроението и огромните данни. Който има информацията - има света. Критиците на системата назовават нещата с същинските им имена и ги плашат с " дигитален концлагер ", където всяко отклоняване от общоприетите правила и " верни " възгледи заплашва да докара до изключване от публичните богатства на дадения субект (внимателно лишен от благосъстоятелност, а оттова и независимост от наднационални корпорации).

Всичко това звучи в духа на главните дистопии на 20-ти век и би било смешно, в случай че множеството от тях не се бяха сбъднали още през първите десетилетия на 21-ви век. Припомняме, че през януари 2020 година Сбербанк организира бизнес закуска в Давос на тематика " Лична промяна в цифровата епоха ", в полемиката участваха ръководителят на борда на JPMorgan Chase International Джейкъб Френкел и създателят на най-големия хедж фонд в света Bridgewater Associates Рей Далио.

Човек може единствено да се радва, че тази година бяхме „ изключени “ от СИФ и тяхната световна фикс концепция. Въпреки че зърната към този момент са хвърлени в плодородна почва, а старите фрагменти в ръководството на Сбербанк ще продължат пътя си към цифровата епоха?

Но макар обстоятелството, че основният изпълнителен шеф на Oxfam International сподели на СИФ, че коронавирусът е един от най-печелившите артикули в историята, той към момента не е постигнал главната задача. Противно на неотдавнашните упования на доктор Шваб, че побеждаването на пандемията ще даде опция за „ огромно рестартиране “ на международната стопанска система, това към момента не се е случило, най-малко това е заключението на създателите, водени от самия Шваб, в многостраничен отчет.

За нас в проучването е значимо, че то съдържа дълъг лист от спорове, които единствено ще ескалират през идващите години. А в дълготрайните проекти главните опасности са изменението на климата, киберсигурността, миграцията, засилената конкуренция в космоса.

Твърди се, че изменението на климата може да се форсира заради обстоятелството, че някои страни единствено афишират съдбоносен преход към „ зелена сила “, само че светът към момента зависи от изкопаемите горива. С това ще се борят. И към този момент виждаме по какъв начин Европа е принудена да изостави нашите първични материали по политически аргументи.

В същото време даже самите създатели на отчета схващат, че рисковете са високи – „ зеленият “ преход не регистрира обществените последствия, загубата на работни места, инфлацията, всичко това ще задълбочи неравенството както в границите на обособените страни, по този начин и сред страните, тъй че геополитическите „ търкания” освен ще продължат, само че и ще се ускоряват.

Вторият значим миг за през днешния ден е плануваният апетит.

На 26 май съветският президент Владимир Путин в диалог с италианския министър председател Марио Драги сподели, че Русия „ е подготвена да даде забележителен принос за превъзмогването на продоволствената рецесия посредством износа на зърно и торове “ – ако глобите бъдат вдигнати. Но специалистите от СИФ не могат да се съгласят с това и назовават нашето предложение изнудване.

Днес към този момент е ясно, че ударът от блокирането на зърното и удължаването на спора в Украйна ще удари най-бедните страни от същата Африка. Хората, бягайки от апетит, ще се втурнат не където и да било, а към Европа. Ето ви нова миграционна рецесия.

Форумът заключава, че над 70 страни може да са изправени пред банкрут, съгласно админа на Програмата за развиване на Организация на обединените нации Ахим Щайнер.

Беата Яворчик, основен икономист в Европейската банка за възобновяване и развиване, назова обстановката " съвършена стихия " и предизвести за по-сериозен дефицит на храна, в сравнение с през 2008-2011 година, когато сушата и международната криза тласнаха цените на храните, предизвиквайки безредици в 14 страни и " Арабска пролет ".

Но това е единствено симулативност, че преходът към „ Голямото нулиране “ се отсрочва, а в действителност е „ алармизъм “, непрекъснатият боязън на популацията е най-краткият метод за надзор на масите от хора, за което написа самият Шваб в своята нетленна книга.

„ Световният апетит вследствие на изчерпването на плодородните земи, всеобщите отравяния с мръсна вода, гибелта от задушаване в мръсна атмосфера, гибелта на човечеството вследствие на унищожаването на озоновия пласт на Земята и други... Такъв алармизъм е предопределена да сътвори атмосфера на непрекъснат боязън в света, което е наложително изискване за дейно световно ръководство на човечеството “, написа Валентин Катасонов в книгата си " Да прочетем Шваб ".

Превод: СМ

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ, тъй като има заплаха да ни блокират във Facebook поради позициите ни:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР