Богаташът е спонсор на предизборните кампании на Кирил Петков и

...
Богаташът е спонсор на предизборните кампании на Кирил Петков и
Коментари Харесай

„Продължаваме промяната” издигат милионер за кмет на София

Богаташът е спонсор на предизборните акции на Кирил Петков и Асен Василев

Милионер влиза в играта за кмет на София, съобщава  “Труд ”, базирайки се на  депутати от Демократична България. Ставало въпрос за някогашния изпълнителен шеф на софтуерната компания Telerik Васил Терзиев.

От “Продължаваме смяната ” упорствали той да е общият им кандидат с Демократична България за столичен кмет, описаха депутатите в коридорите на Народното събрание. Според тях от Демократична България имали запаси към кандидатурата, твърдели, че е по-добре да бъде повдигнат кандидат, който е политически различим.

Освен това в обединението считали, че най-добре ще е десните сили в столицата да играят дружно, с цел да не се разпиляват гласове. Тезата на “Демократична България ” била, че преди да се приказва за съответен претендент би трябвало да се проведат диалози със “Спаси София ”, които към този момент оповестиха, че на идните локални избори ще играят партийно, с цел да не повторят грешката от предходните, когато събраха задоволително гласове за независима група в СОС, само че нямат такава поради това, че не играха партийно.

От “Спаси София ” възнамерявали да повдигнат Борис Бонев, който към този момент бил относително различим. Смятали, че ще привлекат и млади да гласоподават за него, тъй като самодейностите му били привлекателни за тях. От Демократична България били склонни да поддържат Бонев.

От “Продължаваме смяната ” обаче нямали желание да се преценяват с обструкциите на Демократична България и към този момент говорели пред партийните си членове, че имат претендент за столичен кмет. Нещо повече - влизали и в конкретика, обяснявайки, че е време предприемач, въртящ милиони да поеме ръководството на столицата.

Кандидатурата на Терзиев била получила даже “одобрение ” от “Козяк ”, където от Политическа партия ходили да сондират. Имало и направена социология, съгласно която можел да завоюва кметските избори още на първи тур.

IT експерти разясниха пред “Труд news ”, че по принцип хората от техните среди не се занимават с политика и заобикалят обществени политически изявления и изяви. Правело им усещане, че от известно време Васил Терзиев постоянно прави точно такива изявления.

В обявата на Свободна Европа от 23 юни 2022 година “Еднорози на митинг. Защо български бизнесмени поддържат държавното управление ” е представен Васил Терзиев, който споделя, че е излязъл на митинг, тъй като го “притеснява вероятността страната да бъде на автопилот и още веднъж да се не престават старите модели на хора, които не се вясват в Народното събрание, седят някъде надалеч, взимат решения и го играят като кукловоди ”. Казва и че “никой не е дал своя вот за хора отвън Народното събрание, които да си седят някъде надалеч във вилата, къщата и да вземат решение какво би трябвало да създадат натискачите на копчета вътре в Народното събрание ”.

Терзиев е един от спонсорите на предизборната акция на “Продължаваме смяната ”. Той и неговият съучастник от Telerik Светозар Георгиев се оказват от IT специалистите, на които от Политическа партия споделиха, че ще разчитат за акцията си още през 2021 година Тогава Светозар Георгиев е дарил 80 000 лева Пред Сметната палата той заявява, че парите са от продажба на акции в “Телерик ” АД. Тази година, за акцията Светозар Георгиев е дарил 100 000 лева, а Васил Терзиев - 50 хиляди лева, сочат данните от регистъра на Сметната палата.

Бизнесмени също описаха пред “Труд news ”, че знаят за желанието да бъде издигната кандидатурата на Васил Терзиев. Разказаха за близки връзки на предприемача със Соломон Паси, Мария Габриел и Ивайло Мирчев от Демократична България, както и с Кирил Петков и Калина Константинова от Политическа партия.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР