Богата програма очаква жителите и гостите на Казанлък по случай

...
Богата програма очаква жителите и гостите на Казанлък по случай
Коментари Харесай

Честит празник, Казанлък

Богата стратегия чака жителите и гостите на Казанлък по случай празника на града.

Започва и кулминационната точка на 120-ия юбилеен Празник на розата. Начало на тържествата ще бъде обещано на централния площад “Севтополис ” с церемониален водосвет за здраве и благополучие.

Програмата ще продължи с отбелязване на 147-ата годишнина от гибелта на революционера Христо Ботев , което ще стартира със знаменно шествие под надпис “Тоз, който падне в пердах за независимост, той не умира ” и ще приключи с гала по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Ботев в парк “Розариум ”.

Празникът на Казанлък ще продължи с тържествена сесия на локалния Общински съвет в залата на Художествената изложба и Исторически музей “Искра ”, по време на която ще бъдат връчени званията на новоизбраните почетни жители.

По предложение на кмета Галина Стоянова и с единомислещото единодушие на всички общински съветници, това са прокуристът на компанията за хидравлични произведения “М+С Хидравлик ” Владимир Спасов и кардиологът и създател на телемедицински център “Чекпойнт Кардио ” д-р Бойчо Бойчев.

В почетната книга на Казанлък ще бъде вписано името на шефа на Музея по снимка и модерни образни изкуства Стефан Папукчиев. Вечерта на сцената на централния площад “Севтополис ” ще стартират и кулминационните дни на тазгодишния Празник на розата.

" В 19:30 часа ще бъде показана сбирката пролет - лято на фешън къща “Жени Стил ” на дизайнера Евгения Живкова. Нейно дело тази година са и роклите на новоизбраната Царица Роза Кристина Попова и нейните подгласнички. Тоалетите на трите избраници също ще бъдат показани по време на дефилето ", уточни Евгения Живкова.

" Програмата ще продължи с тържествената гала по коронясване на 55-ата Царица Роза, която ще бъде изпълнена от “Пеещи актьори ” на Игор Марковски. Тяхното осъществяване ще приключи с песента “Една българска роза ” в симфонична версия, която е основана особено за 120-ата годишнина на Празника на розата в Казанлък ", заяви Марковски.

На празника ще участва и създателят на текста на песента Найден Вълчев. Той е посетител на 18-ата Световна среща на българските медии, проведена от Българска телеграфна агенция, която се организира в Казанлък в кулминационната точка на честванията.

Непосредствено след коронясването на Царица Роза 2023 на сцената на казанлъшкия площад ще се качи световноизвестната румънска поп изпълнителка Инна. Нейни са шлагери като “Hot ”, “Love ”, “Deja Vu ”, “Amazing ”, “Fever ” и доста други. Инна е притежател на редица награди и номинации, в това число Balkan Music Awards, MTV Europe Music Awards и Romanian Music Awards.

Празникът на розата в Казанлък е проведен за пръв път през 1903 година и е бил отдаден на хубостта, цветята и милосърдието, написа локалният историк доктор Косьо Зарев в книгата си “Българското розопроизводство и обичайната просвета ”.

Организирани са богати изложения с рози и цветя, продавали са се картички с аспект от Розовата котловина на тематика розобер, произвеждане на розово масло и други. Събирали са се средства за небогати фамилии, възрастни хора, сираци и заболели от туберколоза.

През 2012 година, по концепция на тогавашния и сегашен кмет Галина Стоянова, Празникът на розата прераства в двумесечен фестивал, а през 2021 е патентован.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР