Богат некропол от XIV век са открили при археологическите работи

...
Богат некропол от XIV век са открили при археологическите работи
Коментари Харесай

Ценна находка: нефритен амулет открили археолозите в Калиакра

Богат некропол от XIV век са разкрили при археологическите работи на нос Калиакра тази година екипът на доцент доктор Бони Петрунова . Най-уникалната находка, датирана от същия интервал, е н ефритен талисман – тока, з а който се счита, че е създаден в Китай, само че е със мощно монголско въздействие и вероятно е пристигнал със Златната орда като подаяние за някой от владетелите на Добруджанското деспотство. Това показа Петрунова, като означи, че подобен предмет не е намиран до момента в България.
 
Разкриха епископска базилика и скъпи артефакти в крепостта Залдапа

Нефритът на амулета е бял, прочут като императорски . Този скъп и здрав минерал, комфортен за гравиране, е известен в източните страни и се счита, че има лечебна мощ. Използва се за оръдия на труда и религиозни реликви. Катарамата, открита на Калиакра, е част от комплицираната униформа на номадските племена от Изток и е държала два ремъка на слънчевия сплит или торба на колана . На амулета е изобразена сцена от пролетен лов на патици със соколи . Предполагаемата връзка с монголите се базира точно на изображението и на избора на материал, който за тях носи триумф и благополучие.
 
В крепостта Залдапа край Крушари откриха мощи от християнски мъченици

Доц. Петрунова акцентира, че скъпата находка, както всичко до момента, ще стане част от експозицията на Исторически музей – Каварна. По думите й цената на подобен предмет на търг би достигнала до 20-40 000 евро.
 
Разкопки на нос Калиакра се вършат от 13 години под управлението на Петрунова. Тя показа, че мястото дава неповторими находки и е богат обект за археология, защото не е наранено от строителство и друга активност. Особеностите са, че историческите пластове са преплетени и по едно и също време се изследва Средновековие и Античност.

Разкриха детайлности за " Града на мъртвите " на Перперикон

Така се е случило и тази година. По сигнали на жители е открит череп в аристократичната част на остарелия град, който е дал старт на проучването на новия некропол от XIV век, който се оказал най-богатият до момента в региона. Вече са разкрити 68 гроба на мъже, дами и деца – заможни жители на деспотството.

Най-голямата раннохристиянска епископска катедрала в Родопите разкриха на Перперикон

Открита е и каменна икона, върху която е имало разпятие, личат си изображения на четиримата евангелисти, както и на светите Козма и Дамян. При изследването на некропола са открити и пластове от V век с добре построена солидна постройка.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР