Бог ни призовава, Бог ни изненадва, Бог ни обича. Това

...
Бог ни призовава, Бог ни изненадва, Бог ни обича. Това
Коментари Харесай

Папа Франциск: Бог ни призовава, Бог ни изненадва, Бог ни обича

" Бог ни приканва, Бог ни изненадва, Бог ни обича ". Това съобщи папа Франциск по време на Светата литургия на пл. „ Александър I Батенберг “ в границите на визитата му в България. 

Литургията беше осъществена пред хилядите хора на площада - освен от България, само че и гости от Полша, Армения, Франция и други Папа Франциск отслужи неделна света литургия особено построена за задачата сцена с олтар, два амвона, място за 100 души хор и папските кардинали. 

Преди началото на литургията папата отиде при събралото се голям брой. Част от хората съумяха да се здрависат с него и да се снимат за спомен. Светият отец благослови и част от присъстващите деца.

Хората на площада съумяха да проследят литургията на огромни видео екрани, на които имаше и превод на службата. 

„ Бог приканва. Всичко се случва на крайбрежията на Галилейското езеро, където Иисус бе призовал Петър. Беше го призовал да си остави работата на риболовец, с цел да стане риболовец на индивиди. След целия този път, след прекарването на гибелта на Учителя и макар уведомяване на Неговото възкресение, Петър се връща към предходния си живот. „ Отивам да ловя риба “, споделя той. И другите възпитаници са същите: „ И ние ще дойдем с теб “. Сякаш вършат стъпка обратно. Петър още веднъж взима мрежите, от които
се беше отказал поради Иисус. Тежестта на страданието, разочарованието, даже измяната са се трансформирали в тежък камък, който мъчно би паднал от сърцата на учениците. Те към момента са ранени от тежестта на болката и виновността. Благата новина за Възкресението към момента не се е вкоренила в сърцата им. Господ знае какъв брой мощно за нас е изкушението, да се върнем към нещата от предишното “, каза по време на литургията папа Франциск. 

Той акцентира, че мрежата на Петър е знак на изкушението и носталгията по предишното, по тази причина желаеме да си върнем нещо от това, което сме поискали да оставим пред опита за неуспех на болката.

" Това е логиката на психиката на гроба, която оцветява всичко в примирие и ни кара да се привържем към сладникавата горест, която като червей разяжда всяка вяра " уточни папата.

„ По този метод се развива най-голямата опасност, която може да се вкорени в една общественост. Сивият прагматизъм на живота, което на пръв взор наподобява всичко обикновено, само че където реалност вярата се изпарява и дегенерира в еснафщина. Точно там при неуспеха на Петър идва Исус, стартира изначало и търпеливо отива да го посрещне и му споделя: „ Симоне, това е името, от първото му позоваване ". Господ не чака идеални обстановки и вътрешни разположения. Той ги основава. Не чака
да се срещне с хора без проблеми, без разочарования, грехове. Самият той беше изправен пред прегрешението и разочарованието. Братя, бог не се уморява да ни приканва. Силата на любовта прекатурва всяка прогноза и знае по какъв начин да се стартира още веднъж “, продължи Светият отец.

 Снимка: Булфото/Евгени Димитров

Той акцентира, че в Иисус Бог желае да ни даде нова опция. „ Всяка заран ни търси там, където сме, и ни приканва да станем и да възкръснем още веднъж посредством Неговото слово, да погледнем нагоре и да повярваме, че сме основани за небето, а не за земята, за висините на живота, а не за низостта. Призовава ни да не търсим живия измежду мъртвите. Когато го одобряваме, ние се издигаме по-високо, одобряваме най-красивото си бъдеще не като опция, а като действителност ", продължи папата. 

„ Бог изненадва. Той е Господ на изненадите. Той ни приканва освен да се изненадваме, само че да реализираме изненадващи неща. Господ приканва и виждайки учениците с празни мрежи, им предлага нещо извънредно за тях – лов на риба денем, което е нещо необичайно. Той им дава още веднъж убеденост, като ги пуска в придвижване и ги принуждава още веднъж да рискуват, с цел да не считат нещо или изключително някого за загубен. Той е Господ на изненадата, който раздира парализиращата необщителност, като връща смелостта, способна да преодолее съмненията, недоверието и страха. Бог изненадва, освен когато ни приканва и ни кани да хвърлим мрежите, само че и да хвърлим нас самите в историята и да гледаме живота, на другите и даже на себе си с Неговите очи, копито в прегрешението виждат рожби, които би трябвало да станат, в гибелта - братя, които би трябвало да се възкресят, а в разрухата - сърца, които би трябвало да бъдат утешени. Затова не се опасявай. Господ обича живота ти, даже когато се страхуваш да го погледнеш и да го вземеш в ръце “, сподели още папа Франциск.



Снимка: Булфото/Евгени Димитров

" Господ ни обича! Да бъдеш християнин е апел да вярваш, че Божията обич е по-голяма от всяко ограничаване и грях. Една от най-големите болки и спънки, не се корени в това да разберем, че Бог е обич, а в акта, че сме почнали да го възвестяваме и свидетелстваме по метод, че за мнозина това не е Неговото име. Бог е обич, която обича, подарява себе си, приканва и ни изненадва ", добави папата. 

 Снимка: Булфото/Евгени Димитров

По време на литургията папата получи подарък икона - копие на " Св. Богородица Иверска ", която произлиза от Несебър и която Св. папа Ронкали постоянно е носил със себе си. Папа Франциск пък подари на апостолическия екзарх и ръководител на Епископската конференция на Католическата черква в България монсеньор Христо Пройков потир за свещенодействие. 

„ Бог изиска тук да живеят и хора от разнообразни култури и религии. Значението на думата София е мъдрост. Мъдростта на сърцето е вкоренена освен в София, столицата на България, а в сърцата на всички българи и се показва в съжителството на разнообразни култури и религии ", заяви монсеньор Пройков. 

Стотици взеха причестяване по време на литургията. Преди това миряните произнесоха молитвата „ Отче наш “ и се сдобриха взаимно.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР