Бог е един, не е важно на кого се кланяш,

...
Бог е един, не е важно на кого се кланяш,
Коментари Харесай

Личност на годината 2022: Турхут Исмаил – мюсюлманинът от Карнобатско, който реставрира църкви

Бог е един, не е значимо на кого се кланяш, а какви каузи вършиш, безапелационен е той

Той е мощно набожен човек. Вярва в положителното,  в силата на обединяването и е уверен, че от горната страна ни съдят по делата. За него Бог е един и не е значимо по какъв начин се обръщаш в молитвите си към него -  Господ или Аллах. Нарича се Турхут Исмаил и е мохамеданин., който строи и реставрира православни храмове, другата му пристрастеност е да поставя основи и подвига внушителни пилони, върху които  се вее българският байрак.  Исмаил е вторият номиниран в класацията на Флагман.бг „ Личност на годината 2022 “. (ВИЖ НАШАТА ТЕМА В РАЗВИТИЕ).

Номинацията пристигна от жителите на карнобатското село Искра, откъдето е родом. Именно там той е сбъднал най-голямата си фантазия – да възвърне историческата православна черква „ Св. св. Кирил и Методий “ в обитаемото място.

„ Вратите на нашия храм бяха затворени най-малко 40 години. Беше пред срутване. Турхут направи богоугодно дело и избави Божия дом, с цел да има къде една свещ да запалителен. Ние, жителите на село Искра, желаеме да го предлагаме за цялата му благотворителна активност, която е голяма и през миналата 2022 година “, пишат до редакцията на Флагман.бг поданици на село Искра. Писмото е подписано от близо 100 души, множеството от които от българския етнос, който доминира в селото.

44-годишният Турхут Исмаил е строителен бизнесмен и хотелиер. От 20 години развива бизнеса си на територията на община Несебър. Оттогава живее със фамилията си в село Кошарица. Връзката му със село Искра обаче остава вечно. През ден пътува до родната къща, с цел да види родителите си. Има брачна половинка и четири деца. 
 Турхут Исмаил има 4 дъщери, най-малката е Елис. При откриването на Галата порт в Истанбул президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган й подарява кукли
„ Аз съм хотелиер непредпазливо, строител съм по душа, мъдрец съм по обучение и татко по предопределение “, показа той пред Флагман.бг. 

Благодарение на неговия неотклонен труд над 14 храма в разнообразни места в България, на територията на Бургаска и Сливенска области, към този момент са изцяло реставрирани. Един от тях е католически, останалите са православни. Монтирал е и поддръжка 11 пилона с трибагреника, отново на разнообразни места - по хълмовете сред Кошарица и Искра. Смята, че националното знаме би трябвало да се вее гордо на всички места, тъй като по този начин е в Турция. Дотук Турхут е дарил парите за бюст-паметниците на историка-патриот проф. Божидар Димитров в Созопол и в село Искра. С Божидар Димитров са били близки другари.

„ Без храм страна няма. А аз съм роден тук и моята страна е България. Когато човек има боязън от Бог, става по-морален, по-съвестен “, споделя Турхут Исмаил.
 Бюст-паметникът на проф. Божидар Димитров, който следва да се инсталира в Ново село, Македония, той е подготвен. Това е третият монумент на историка, изваян по самодейност на Турхут Исмаил. Първият е в село Искра, а вторият - в Созопол
През 2022 година, точно на 24 май, предприемачът подарява на Желязната черква в Истанбул неповторимо платно от телешка кожа, с изписани на него буквите от кирилицата и глаголицата, по технология отпреди 13 века, а повода да бъде дарено на Желязната черква е, че " Св. Стефан " е определена като една от светините на българското Възраждане. Делото му е в памет на проф. Божидар Димитров. 

През миналата година Исмаил задейства и монтиране на трети бюст-паметник в Ново село в Македония, където е пръсната и половината от урната с неговия прахуляк. Там ще бъде повдигнат и стълб с националното знаме. Дарява на българската страна и средствата за цялата процедура – 20 хиляди лв.. В това време обаче избухва бежанската вълна от Украйна и стартират в Бургаско да се стичат хиляди майки с деца, нуждаещи се от заслон. Турхут се явява в Областната администрация при започване на март и заявява, че на този стадий трансформира дарителската си воля, пренасочва сумата неотложно към бедстващите фамилии.
 Съпругата му Хавизе е неразделно до него и го поддържа във всяко начинание, тук към момента са с три деца
„ Аз също съм бил емигрант два пъти - през 1989 година по политически аргументи избягах в Турция. През 2000 година по стопански аргументи отпътувах като преселник в Испания. Родината стартира да ти липсва, когато я загубиш, носталгията ме върна назад в моя роден край, не скърбя “, споделя предприемачът. 

Бюст-паметникът на проф.Димитров за Македония и пилонът, който ще се вдигне до него, са подготвени, само че ще бъдат инсталирани, откакто парите още веднъж бъдат събрани. Турпхут дава обещание, че ще се оправи.

На въпрос по какъв начин реагират македонците на тази концепция, поради обтегнатите връзки, Исмаил е безапелационен: „ Македонският народ е добър, обича хора като Божидар Димитров. Ако няма политици, всички ще живеем спокойно, по този начин смяташе и професорът “.
 На откриването на паметника на проф. Димитров в Археологическия музей в Созопол, който носи името на историка
През 2022 година той прави значима стъпка за реализирането и на друга своя фантазия, а точно да построи черква в село Венец, община Карнобат. Успял е да закупи строителните материали, остава да се постави главният камък  по построяването. 

„ И това ще стане. Мисля, че няма да имаме усложнения, защото ще построим нова черква, а няма да реставрираме монумент на културата. Процедурата ще мине през Община Карнобат. Кметът господин Георги Димитров доста поддържа концепциите ни и ни оказва помощ. Тежката администрация в София е сложна. Реставрацията на църкви, които са монументи на културата минава през комплицирана процедура “, споделя Исмаил. 

Той споделя, че бюрокрацията  е най-голямата пречка при развиването на благотворителната му активност. Точно с това се сблъсква и в село Добриново, община Карнобат, където желае да възвърне църквата. Чувствал се обаче като Дон Кихот – от месеци се борел с „ вятърни мелници “. „ Исках да оказа помощ зарад кмета на Добриново– млад мъж, пробва се да направи нещо, само че до момента в който прокара плана през Национален институт за недвижимо културно завещание, църквата пропадна. Най-големият камшик освен в България, само че в цяла Европа е тежката администрация “, споделя той и дава образец с катедралата „ Нотр Дам “ в Париж, за която за 2 месеца след пожара бяха събрани средствата за ремонта, само че години наред нищо не се случи поради административни пречки.
 На 24 май м.г.  Турхут Исмаил подари на желязната черква " Св. Стефан " в Истанбул платно, направено от телешка кожа с изобразени на него буквите от глаголица и кирилица
„ Хората постоянно ме питат за какво подвигам монументи на проф. Божидар Димитров. Имах достойнството да го познавам. Когато почуках на неговата врата, поради реставрацията на църквата в село Искра, той ми подаде ръка, малко по малко сподели какво би трябвало да се прави, защото още веднъж се касаеше за монумент на културата. Показа отношение. Проф. Димитров е радикално друг човек и съгласно мен всеки служител би трябвало да мисли като него. Трябва да оказва помощ на българския народ, на бизнеса, да облекчава процедурите, а не да пречи “, безапелационен е строителният бизнесмен. 

Турхут Исмаил благодари на жителите на село Искра за номинацията. Обещава, до момента в който има опция, да не стопира да оказва помощ.
 Предприемачът с татко си Мухсин, също надълбоко набожен човек
Флагман.бг продължава да приема оферти за най-достойните персони на годината в Бургаска област. Изпращайте вашите номинации до среднощ на 12 януари на публицистичната ни поща

Условието е участникът да живее в Бургаска област, да е роден тук или да е направил своето положително дело на бургаска територия, да не е бил номиниран за миналата 2021 година. Всяка една кандидатура ще бъде прегледана в детайли от способеното жури. При изпращането на данните за присъединяване, прилагайте биография и къса обстоятелствена част за какво точно този човек заслужава да бъде отличен с огромната премия. Тя е единствено една и няма подтитли.
 На откриването на бюст-паметник на проф. Божидар Димитров в Созопол, специфичен посетител бе и кметът на Малко Търново Илиян Янчев (вдясно)
 
 Църквата в село Искра преди реставрацията й  Разрухата отвътре  Друг кадър отвътре   Църквата в село Искра по време на реставрацията  И в този момент...
Турхут Исмаил е подкрепил финансово и спортното игрище в с. Искра:
    Църквата " Св. Пророк Илия " в котелското село Тича, реставрирана  Храмът на Тича отвътре  Църквата " Св. Архангел Михаил " в Сунгурларе преди укрепването и реставрацията  Храмът на Сунгурларе от вътрешната страна преди реставрирането
 
 Храм " Св. Пророк Илия " в Градец, община Котел  Храмът на Градец обновен
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР