Бог да пази краля! С тези думи кралица Маргрете II

...
Бог да пази краля! С тези думи кралица Маргрете II
Коментари Харесай

След 52 години управление последната кралица в света се оттегли. Новият крал е Фредерик Х

Бог да пази краля! С тези думи кралица Маргрете II излезе от двореца “Кристиансборг " в Копенхаген в неделя, откакто публично абдикира от престола, а нейното място бе заето от сина ѝ крал Фредерик Х.

За датчаните тя беше олицетворението на купата “монарх ", откакто заемаше престола 52 година В неделя обаче Маргрете съобщи властта на сина си, подписвайки декларацията в “Кристиансборг ".

Десетки хиляди души се събраха по улиците на датската столица, като приповдигнато чакаха новите им крал и кралица да излязат на балкона на двореца.

Крал Фредерик Х беше провъзгласен от премиерката на страната Мете Фредериксен, което акцентира демократичния темперамент на Дания. Традицията е вписана в конституцията на страната през 1849 година Обръщайки се три пъти с “Да живее крал Фредерик X! ", тя публично го показа като новия монарх на Дания, Гренландия и Фарьорските острови.

“Моята вяра е да стана сплотяващ крал на утрешния ден. Това е задача, към която съм се стремил през целия си живот. Това е задача, която съм поел с горделивост, почитание и наслада ", съобщи крал Фредерик в първата си тирада пред народа, която беше последвана от бурни възгласи. Кралят отдаде респект на майка си и уточни, че тя постоянно ще бъде помнена.

Събралата се навалица с бурни възгласи приветства и кралица Мери, която се причисли към краля дружно с четирите им деца. Освен с нови монарси Дания се снабди и с нов престолонаследник - най-големия наследник на кралското семейство - 18-годишния принц Кристиан. Вълнението не подминава даже кралете, като по време на церемонията Фредерик се разплака.

83-годишната Маргрете резервира купата “Нейно Величество " и може да бъде назначена като настоящ регент, с цел да поема отговорностите на сина си, когато той отсъства. Сред другите кралски особи, които ще могат да поемат ролята на регент, са кралица Мери, братът на Фредерик - принц Йоаким, както и вуйна му - принцеса Бенедикте.

Маргрете II е най-дълго управлявалият монарх в Европа и последната кралица в света. В Дания е необичайност крал да абдикира. Последният случай е през 1146 година, когато тогавашният крал Ерик III постъпва в манастир.

Маргрете разгласи решението за абдикацията си по време на новогодишното си послание към датския народ. Предполага се, че интервенцията, която тя наскоро претърпя, е изиграла основна роля за отдръпването ѝ от престола. Въпреки че датската монархия е една от най-старите в Европа и е на повече от 1000 година, няма обичаен миг на коронясване. Това разграничава церемонията в неделя с коронацията на крал Чарлз III, която беше много по-показна.

Кралското семейство на Англия изпрати своите “най-добри пожелания " на Фредерик Х и отдаде респект на “дългогодишната работа " на Маргрете II.

Датчани не са единствените, които честват предаването на щафетата на Фредерик. Кралят ще ръководи един до друг със брачната половинка си, която е родом от Австралия. Правителството там означи специфичния мотив с неповторим подарък от името на нацията. Премиерът Антъни Албанез разгласи подаяние от 6,7 хиляди щатски. долара за тасманийския дявол - един от най-известните, само че застрашени типове от родния щат на Мери. В изказването си той показва, че историята на краля и кралицата на Дания, които се срещат напълно инцидентно в бар в Сидни през 2000 година, “е скъпа до сърцата " на австралийците.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР