Боевете в суданската столица бушуваха в ранните часове на неделя

...
Боевете в суданската столица бушуваха в ранните часове на неделя
Коментари Харесай

27 загинали и 170 ранени при боевете в Судан

Боевете в суданската столица бушуваха в ранните часове на неделя след ден на смъртоносни борби сред паравоенни формирования и постоянната войска, оставили минимум 27 убити и 170 ранени, заяви Агенция Франс Прес.

Експлозии и стрелба отекнаха по пустите улици на Хартум, съгласно очевидци, откакто паравоенните сили споделиха, че управляват президентската постройка, летището в Хартум и други жизненоважни уреди.

Армията отхвърли изказванията, а в изказване късно през вчерашния ден суданските военновъздушни сили приканиха хората да се крият, до момента в който не престават въздушните удари срещу бази на паравоенните Сили за бърза поддръжка.

По-рано бяха забелязани изтребители да летят над тях.

Прозорците издрънчаха и жилищните здания се раздрусаха в доста елементи на Хартум по време на конфликтите, съгласно репортери на Агенция Франс Прес, като рано през днешния ден се чуха детонации.

Авиокомпанията Saudia на Саудитска Арабия сподели, че един от самолетите му, с пасажери и екипаж на борда, чакащи за политане, е бил " изложен на риск от обстрелване ".

Всички страни в спора в Судан би трябвало неотложно да прекратят огъня и да се върнат към разговор. Това се споделя в изказване на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации от събота.

Международната общественост изрази паника от последните събития в Судан и осъди насилието в страната. С изказвания излязоха Организация на обединените нации, Африканският съюз Европейски Съюз и Съединени американски щати. Русия, Египет, Саудитска Арабия също приканиха за преустановяване на военните дейности. В същото време Чад затвори границата си със Судан.

След преврата от октомври 2021 година генерали ръководят страната посредством Суверен съвет. Паравоенните сили са под командването на вицепрезидента на съвета военачалник Мохамед Хамдан Дагало. Междувременно армията се управлява от военачалник Абдел Фатах ал-Бурхан, който е началник на Суверенния съвет.

Превратът от 2021 година постави завършек на интервал от повече от две години, когато военни и цивилни водачи си поделяха властта.

Западните сили и районните водачи приканиха двете страни да се върнат към договаряния, ориентирани към възобновяване на гражданското ръководство. Руското посолство също е обезпокоено от ескалацията на насилието и прикани за преустановяване на огъня.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР