Боевете в Судан навлязоха в третата си седмица с над

...
Боевете в Судан навлязоха в третата си седмица с над
Коментари Харесай

Политически и хуманитарни предложения за край на боевете в Судан

Боевете в Судан навлязоха в третата си седмица с над 500 жертви. Жителите на Хартум са ежедневни очевидци на престрелки сред Силите за бърза поддръжка на паравоенния пълководец Мохамед Хамдан Дагло и постоянната войска, ръководена от военачалник Абдел Фатах ал-Бурхан. Поредното нежно помирение на няколко пъти бе нарушено.

Броят на ранените продължава да пораства, защото бягащите от спора са изложени на риск да бъдат улучени от шрапнели и патрони.

Президентът на Кения провежда виртуална среща с ръководителите на организациите на Организация на обединените нации и други сътрудници в отговор на влошаващата се филантропична конюнктура в Судан.

 
По същия метод, по който успяхме да евакуираме хора от театъра на бойните дейности, има способи да получим достъп до засегнатите региони, с цел да получат филантропична помощ. Какво вършим, в случай че има или няма, преустановяване на огъня? Трябва да мислим и за двата разновидността. Защото там има хора, които се нуждаят от помощ.
Уилям Руто – президент на Кения

Египет предложи проекторезолюция за разрешаване на спора в Судан. Специалният делегат на Организация на обединените нации за Судан удостовери, че воюващите генерали са се съгласили да изпратят свои представители за договаряния.

 
Нито едно от примирията не е спазено напълно. Спазени са единствено отчасти, на някои места, само че не и на други.
Фолкер Пертес – специфичен представител на Организация на обединените нации за Судан

Боевете се разпространиха в цялата страна, в това число в западния район Дарфур. Размириците доведоха до обстрел на лечебни заведения, а неправителствени организации прекратиха активността си.

„ Много от филантропичната помощ, която имахме на склад, беше разграбена. Всички хранилища - на Световната продоволствена стратегия, Върховният комисариат на бежанците и други в Дарфур бяха разграбени. Превозни средства на филантропичните организации бяха плячкосани. Офисите на моята задача – за подкрепяне на прехода в Судан – както и на организациите в множеството градове на Дарфур – също бяха разграбени “, сподели още Пертес.

Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците съобщи, че се приготвя за " опцията над 800 хиляди души да избягат от боевете в Судан в прилежащи страни ". Като Чад, Централноафриканската република и Египет. 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР