Боевете в Сирия приемат все по ожесточен характер и Турция

...
Боевете в Сирия приемат все по ожесточен характер и Турция
Коментари Харесай

Руските ВКС помогнаха на сирийската армия да освободи важен град в Идлиб

Боевете в Сирия одобряват все по яростен темперамент и Турция рапортува за колосални загуби, които нанася на сирийските държавни войски, предава pogled.info. Какво в действителност се случва на бойните полета и по какъв начин при такива условия сирийската войска съумя да си върне най-важния обитаем пункт- Саракиб, изгубен преди няколко дни?

Операцията по освобождението на Саракиб стартира в неделя със заемането на четири обитаеми места наоколо. Настъплението се води главно от силите на „ Тигрите “, шиитите от „ Хизбулла “ и аварийните елементи на Националната армия.

Към вечерта в неделя сирийците изтласкаха екстремистите от „ Хаят Тахрир аш Шам “ и някогашните протурски „ умерени “ от Фронта за национално избавление (ФНО) от северните и източни квартали на Саракиб, а към понеделник сутринта заеха изцяло града.

В момента сирийската войска прочиства покрайнините на Саракиб, а фронтът се измести на запад и северозапад от града. Следва пречистване на Найраб, Кминас и Тафтаназ с общо направление към Сармин, т.е. връщането на линията на фронта от преди 28 февруари.

Припомняме, че държавните сили окупираха Саракиб на 5 февруари, като по този метод възвърнаха придвижването по автомагистрала Дамаск - Хама - Алепо, което се трансформира в съществена военна и политическа победа за Дамаск. Джихадистите направиха два опита за завземането на Саракиб (11 и 20 февруари), само че бяха оттласкани с огромни загуби за тях.

Ситуацията се промени след намесата на Турция.

Турските въоръжени сили нападнаха позициите на сирийските държавни сили с далекобойни гаубици, ситуирани на територията на самата Турция (тоест недостъпни за ответен огън), и интензивно използваха щурмови дронове.

Турция също още веднъж се хвърли да щурмува Саракиб и неговите покрайнини, подчинени групи, в чиито редици има турски военни чиновници и инструктори.

В региона на боевете също така има елементи на турските сили за специфични интервенции, които съгласно сирийските военни източници са понесли съществени загуби през последните два дни.

На 28 февруари държавните сили бяха принудени да изоставен Найраб и Саракиб, което се трансформира в съществено оперативно проваляне за Дамаск (официалната сирийска агитация го назова „ тактическа маневра “).

Загубата на Саракиб на 28 февруари се дължи на първо място на обстоятелството, че сирийската държавна войска не беше подготвена да издържи на равнището на огнева поддръжка, което Турция оказва на бойците.

Освен това имаше известия, че най-готовите за пердах елементи на сирийската войска са изтеглени от първата линия и стартират да се трансферират в долината Ал-Гааб в южната част на Идлиб, където редом се развива сполучлива борба на CAA.

Останалите на първия ред резервисти даже не започнаха да „ оборудват инженерните структури “, т.е., просто казано, да копаят окопи.

Позициите не бяха обхванати от противовъздушната защита, вследствие на което турските дронове просто тормозиха сирийците.

В същото време самите турци интензивно употребяват електронната война, което в допълнение усложнява връзката на сирийската войска. Ефектът на изненадата също се отрази - никой не чака нещо сходно от турците.

Всичко това натрупа резултат и САА остави Саракиб с огромни загуби. Много сирийски военни бяха хванати, а входящите видео материали демонстрират, меко казано, нецивилизованото отношение към тях.

Трябва да отдадем длъжното: сирийците, дружно с съветските инструктори, съумяха да компенсират загубите, да оценят заканите и да разработят нови тактики единствено за два дни, което докара до второто освобождение на Саракиб.

Първо силите за противовъздушна защита бяха изтеглени до предната линия и борбите отчасти се реалокираха във въздуха. Турците реагираха на първия свален дрон „ Анка “ посредством унищожаването на два сирийски щурмовика. Пилотите катапултираха на територията, заета от държавните войски.

Втората "Анка ", явно, беше свалена от самите локални бойци от „ Хаят Тахрир аш Шам “, объркали турския дрон за съветски.

След това турците изгубиха още две „ Анки” (между другото, „ Анка” е митична птица, мюсюлмански аналог на Феникса, а не женско име, както неправилно считат някои коментатори) и се замислиха, тъй като там няма какво да вършат без поддръжката на дронове и тежка артилерия.

Тогава турците трансферираха огъня към сирийските уреди за противовъздушна защита, унищожили чифт „ Панцир “, които сирийците по някаква причина сложиха в чисто поле без в допълнение прикритие.

Също по този начин, съгласно непотвърдени сведения, турците са се пробвали да нанесат ракетна офанзива по летищата на Алепо и Хама.

Ударните дронове преди този момент бяха достигнали до летището в Хама - дистанцията от предната линия там е почти същото като до съветската база „ Хмеймим “, единствено че съветската база е доста по-добре покрита. И Алепо беше по-добре да не се пипа - това е изцяло срещу всевъзможни политически правила.

След като Сирия публично затвори въздушното пространство над Идлиб за всички като се изключи Русия, съветското министерство на защитата съобщи, че не може да подсигурява сигурността на турските самолети и дронове.

Има доказателства (макар и да не са доказани от публични източници), че в неделя сутринта съветските профилирани елементи са „ заглушили “ въздушното пространство над Идлиб от силите за радио-електронна битка, вследствие на което турските дронове са станали безполезни и затова турската артилерия е „ заслепена ".

В същото време сирийската артилерия стана по-активна.

Саракиб, Найраб, Сармин бяха удряни цяла неделя.

Загубили турската поддръжка, терористите от „ Ан-Нусра “ и ФНО започнаха да изпълзяват от Саракиб към Найраб и Афес.

Докато отстъпваха, те оказаха сериозна опозиция, само че в този момент е доста мъчно да се изчислят загубите на страните. В същото време в неделя и през нощта съветските военновъздушни сили интензивно подкрепяха сирийската войска в Саракиб и атакуваха задните позиции и бойни депа при Сармин, покрай градската агломерация на Идлиб.

Турският министър на защитата Хулуси Акар, персонално управлявал до понеделник сутринта в щаба в град Рейханлъ това, което турците назовават интервенция „ Пролетен щит “, посочва изцяло фантастични числа на загубите на сирийската страна.

Според него, представен от организация „ Анадолу “, сирийците сякаш са изгубили повече от 2500 души, 135 танка, осем хеликоптера, пет комплекса за Противовъздушна отбрана и все в този дух. Ген. Акар би трябвало да се вземе в ръце, тъй като едно е в границите на осведомителната война леко да завишаваш загубите на съперника и да представяш старите клипове за нови, а друго е да пишеш фантастика.

Има данни, че ген. Акар в понеделник заран, когато Саракиб е към този момент отбит от сирийците, е напуснал щаба в Рейханлъ и се е върнал в Анкара. Видимо се готви за визитата си в Москва на 5 март.

В нощта на неделя против понеделник сирийците нанесоха удар по колона турски бойци край „ наблюдателния пункт “ в Кминас. Сред турските военни има убити и ранени.

Турската страна не разяснява загубите в Кминас по никакъв метод, въпреки че чисто от техническа позиция това е същата история, като в Бехун.

Увеличаването на загубите на турските войски не служи ясно за повишение на мобилизационната интензивност на турското общество.

В сегмента на турския „ Туитър “ фотоси на турски бойци, починали покрай Бехун, млади и на пръв взор привлекателни момчета, се разгласяват интензивно с мнения като „ те би трябвало да работят във филми, а не да умират в непозната земя поради упоритостите на Ердоган “.

В същото време боевете се ускориха на юг, където сирийската войска сполучливо напредва по долината Ал-Гааб към град Джиср ал-Шугур.

В неделя обстановката се промени там. Имайки поради, че въпросът е организиран със Саракиб, бойците, с поддръжката на турците, трансферираха там обилни сили, което сирийците още веднъж не чакат. И по тази причина, до момента в който сирийците се справяха добре в Саракиб, в долината Ал-Хааб те изгубиха по едно и също време четири селища.

Това не е сериозно, само че провокира безпокойствие, защото всички старания на бунтовниците и турците са ориентирани към основаването до 5 март на най-благоприятната военна атмосфера за тях и по този начин, че да има с какво да се пазарят.

Според предварителните калкулации турските въоръжени сили в Идлиб в този момент се състоят от четири батальонни групи - към пет хиляди души с 80 танка. Това е доста и основно те са съсредоточени към град Идлиб, като го покриват изцяло.

Сега преобладаващото мнение е, че обстановката в Идлиб към този момент няма друго решение с изключение на военно. Може да се договаря с турците, колкото душа желае, всичко - от взаимни патрули до „ разоръжаване”, само че на земята е допустимо единствено да се унищожат всички групи терористи, които не са подготвени да се интегрират в новото сирийско общество.

Да, яростните борби за Саракиб бяха предизвикани точно от политическите и исторически упоритости на Турция, която продължава да смята Северна Сирия за своя "бащиния ". Но като цяло казусът на Идлиб не е толкоз в турците – не само пречат със своите упоритости, а в съществуването на гнездо на терористите.

Предвид обстоятелството, че е останало доста малко до 5 март, избраната дата за договарянията в Москва сред Владимир Путин и Реджеп Ердоган, може да се чака нов опит на бойците с поддръжката на турската артилерия и дронове за трети път да отхвърлен Саракиб от държавните сили.

Тъй като тактиката на бойците и турците не се е трансформирала, всичко това още веднъж ще се трансформира в месомелачка. И може да се чака опит за контраофанзива до понеделник вечерта.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР