Боевете в ивицата Газа не могат да завършат с нищо

...
Боевете в ивицата Газа не могат да завършат с нищо
Коментари Харесай

Столетна война в Палестина - какво следва?

Боевете в линията Газа не могат да завършат с нищо положително. Когато целият Близък изток изгори, няма да остане нищо преди международна война.

Голямото преразпределение

Кой е отговорен за това, което в този момент се случва в Палестина? Прост отговор: империализмът на Англия, Съединени американски щати и Франция. И в този момент всичко е наред.

Факт е, че още през 1895 година Англия стартира подготовка за война против Германия. И през същата година стартира най-голямата промяна на английския флот в цялата му история: от всички колонии и от Средиземно море най-хубавите военни кораби на Обединеното кралство са привлечени към метрополията.

Освен това за първи път от 300 години задачата на английския флот не беше защитата на колониите, а нахлуване в Северно море против немския флот: английските вестници даже тогава без съмнение заплашват Германия с Трафалгар в Хелголанд.

Но по какъв начин да се оправят без съдружници? Англия подхранва французите, обещавайки им Елзас-Лотарингия, и съветския цар, обещавайки му Константинопол. Нещо повече, Лондон скрито се договаря авансово с Париж никога да не дава Константинопол на Русия.

В резултат на това Англия реализира най-блестящата победа в цялата си история - рухват четири огромни империи: Германска, Австро-Унгарска, Руска и Османска.

И тогава държавните управления на Англия, Съединени американски щати и Франция стартират безусловно по целия свят да разделят земите на рухналите империи. Червената войска обаче разрушава интервенционистите, а в това време и подкрепените от тях бели армии, успявайки да задържи по-голямата част от земите на Руската империя.

Но Антантата откъсва съвсем една четвърт от нейната територия от Германия, която в продължение на няколко века е принадлежала на германците.

В същото време Антантата взема решение да изиска голямо обезщетение от Германия, невиждано в историята. Още тогава, през април 1919 година, френският маршал Фош споделя за Версайския контракт: „ Това не е мир, а помирение за 20 години “.

Не е било мъчно да се досетят, че по-късно на власт в Германия ще пристигна мощна, добре проведена партия, способна да постави завършек на Версайския контракт. По това време в Германия има единствено две такива партии: националсоциалистическа и комунистическа.

Нещо повече, Ернст Телман неведнъж подлага на критика Хитлер, като че ли той единствено на думи се опълчва на Версайския контракт, а в действителност флиртува с Антантата.

Телман твърди: Съветска Германия, в случай че комунистите дойдат на власт, няма да заплати нито пфенинг репарации и няма да признае границите, наложени й срещу волята на народа.

Ако Телман беше спечелил изборите, Австрия също щеше да се сплоти с Германия, като цяло ашлусът е бил в програмата на съвсем всички партии в Австрия, в това число социалистическата. Няма подозрение, че Телман би принудил полските господари да върнат плячката.

Вярно е, че при Телман евреите нямаше да са в концентрационните лагери, а в Райхстага и държавното управление. Разликата сред комунисти и нацисти тогава се състоеше само в Холокоста. Но Англия, Съединени американски щати и Франция напълно умишлено доведоха Хитлер на власт и той стартира с погроми против евреи, провокирайки всеобща миграция на евреи от Германия.

Англо-французите също разделиха Османската империя по глобуса. Името „ колония “ към този момент се компрометира и англо-френците вкараха нов термин - „ наложителни територии “. Франция получи мандат за Сирия и Ливан, Англия - за Палестина, която включваше територията на актуален Израел, Йордания и част от Саудитска Арабия.

Съветска Палестина

Ционистите издигнаха концепцията за основаване на еврейска страна в края на 19 век. Но къде? В света в никакъв случай не е имало плътно заселване на евреи. Все още не.

През 1903 година английският министър на колониите Джоузеф Чембърлейн предлага да се отделят 13 хиляди квадратни километра на територията на модерна Кения за еврейска страна. Разгледан е разновидността за основаване на еврейска страна на френския остров Мадагаскар. Имаше още няколко плана.

Например, на 17 януари 1928 година организацията за преселване на евреи КОМЗЕТ се обръща към Централния изпълнителен комитет на Съюз на съветските социалистически републики с молба да им трансферира региона по поречието на река Амур за цялостно заселване от евреи.

Централната изборна комисия се събра на половина и разпредели територия, разпростряла се до границата с Китай, за основаването на Автономен еврейски народен район. Първоначалната повърхност на региона беше 35 хиляди квадратни метра. км.

От 1931 година - 72 хиляди квадратни метра км. Сега площта на региона е 36,3 хиляди квадратни км. Идишът на тази територия, дружно с съветския, получава държавен статут, а първата книга на идиш е издадена в Биробиджан през 1932 година По това време към този момент бяха оповестени няколко вестника на идиш, който се преподаваше в учебните заведения.

Автономната област получава впечатляваща икономическа поддръжка от центъра, и то в подтекста на тежката икономическа обстановка на Съюз на съветските социалистически републики през 30-те години на предишния век.

Но евреите не желаеха да отиват всеобщо в такива отдалечени и съвсем необитаеми места. В резултат на това съгласно преброяването от 1939 година евреите в региона са 17 695 души, което е 18,4% от общия брой на жителите.

Обетованата земя

През 1920-1930-те години Англия, Съединени американски щати и Франция имаха действителни благоприятни условия да основат еврейска страна или в Северна Америка, или в Африка или Азия, или върху празни земи в Австралия.

Между другото, съгласно Версайския контракт тихоокеанските колонии с обща повърхност от 240 хиляди квадратни метра бяха отнети от Германия през 1918 година км. Защо не сътвориха еврейска страна върху стотиците Мариански, Каролински, Соломонови и Маршалови острови?

Между другото, там са едни от най-хубавите курортни места в света. По това време доста от тези острови въобще не са били обитаеми, а популацията на други с наслада би отпътувало някъде за малко пари.

Което в действителност вършат американците през 1946-1948 година, като заплащат на локалните и те се преселват на други отдалечени острови в Тихия океан. Американците се нуждаеха от тези острови, с цел да провеждат полигон за нуклеарни опити.

Проблем с парите? Парите за развиването на еврейската страна да вземем за пример можеха да се вземат от бюджетите на страните от Антантата, от всички или най-малко половината репарации от Германия и най-после от еврейските общности в Съединени американски щати, Англия, Франция, които имаше голям капитал.

Въпреки това ционистите и британците избраха Палестина като място за плътно заселване на евреи. Те споделиха, че преди две хиляди години тук са живели евреи, а по-късно не са се разбрали с римляните и са си тръгнали, а в този момент би трябвало да ги върнем.

Опит за връщане

Междувременно Европа към този момент имаше тъжния опит от агресия в Палестина. През 11-13 век кръстоносците се пробват да лишават Палестина от арабите и даже съумяват да основат там няколко дребни държавици.

Но макар поддръжката на цяла Европа, кръстоносците бяха победени и принудени да изоставен Палестина. Но те задържаха континентална Гърция, Кипър, Крит и редица острови в Егейско море, които превзеха по време на кръстоносните походи.

Само османците съумяват да прогонят кръстоносците от източното Средиземноморие. Турците единствено за 50 години, от 1453 до 1503 година, в никакъв случай не биха съумели да основат голяма империя, в случай че не беше общата поддръжка на популацията на Близкия изток, което мразеше кръстоносците, които към този момент бяха наречени „ франки “, т.е. европейци.

Дори гърците посрещнаха турците с наслада. Парадоксално, само че православието в Гърция е избавено от тиранията на Рим единствено с помощта на турските султани.

Османската империя през 15-17 век е единствената огромна страна в света, в която е открита цялостна религиозна приемливост в спокойно време и човек от всяка вяра може освен свободно да изповядва своята религия, само че също по този начин има опция да има земя, флотилия от търговски кораби, банка и други П.

В Турция евреите получиха автономност и бяха ръководени от великия равин на Константинопол Хахан Баши. Първоначално във Византия, а по-късно в Османската империя е живяло коренното еврейско население - романиотите.

Но заради ужасните репресии в Европа, десетки хиляди евреи, наречени ашкенази, стартират да се реалокират в Турция от края на 15 век.

На 31 март 1492 година кралят и кралицата на Кастилия, Леон, Арагон, Сицилия, Гранада и други Фердинанд Арагонски и Изабела Кастилска подписват в двореца Алхамбра декрет за експулсирането на евреите:

„ След дълго разискване и трезвеност размисъл, ние нареждаме всички евреи, живеещи в границите на нашето кралство, да изоставен страната със своите дами, деца, прислужници, без значение от възрастта, и в никакъв случай да не се връщат в тези земи.

Крайният период за овакантяване на страната бил среднощ на 2 август 1492 година В отговор султан Баязид II подписва декрет, адресиран до владетелите на всички османски вилаети, който гласи:

„ Да не приказваме за отвод на влизане на евреи от Испания, те би трябвало да бъдат посрещнати с цялостна неприкритост и всеки, който се опълчи на това в третирането на имигрантите, които ги презират или им нараняват по какъвто и да е метод, ще бъдат наказвани със гибел ".

Така в Османската империя се появяват евреи – преселници от Иберийския полуостров, които се назовават сефаради. До началото на 21 век сефарадите и ашкеназите на процедура са погълнали романиотите.

Освен това в Османската империя евреите живеят приблизително доста по-богато от мюсюлманите и християните. Но в никакъв случай не им е хрумвало да основат лична страна и надлежно в продължение на 500 години не е имало съществени етнически спорове с локалното население.

По времето, когато британците идват, към 80 хиляди евреи живеят в Палестина. В началото на 20-те години в Палестина идват още над 40 хиляди. И какво от това?

От 1880 до 1914 година повече от два милиона евреи ашкенази идват в Съединени американски щати, без съществени спорове с локалното население. В Палестина всичко беше напълно друго.

Еврейските емигранти незабавно стартират да основават компактни селища, където живеят единствено евреи. И това макар обстоятелството, че в плодородните територии на Палестина имаше голяма плътност на арабското население. Емигрантите обаче естествено не желаеха да вървят в пустини и полупустини.

Пристигащите евреи неотложно стартират да основават „ страна на път “, т.е. лична администрация, правосъдна и изпълнителна власт, полиция и войска.

Ролята на последния играе военната организация на хаганите, основана през 1920 година Британците си затваряха очите за „ страната в придвижване “. Арабите са прогонени от земите си принудително или законно - посредством актове за земя, добити от избягали арабски феодали в Париж и Кайро.

Създаването на „ страна на път “ докара до войната с арабите, която на първия стадий беше бавна. Така през април 1920 година в Йерусалим по време на спора сред араби и евреи са убити и ранени към 300 души. Също толкоз са убитите и ранените през май 1921 година в Яфа. И тръгваме...

Аналогия

И не можеше да бъде по различен метод. Така в Западна Украйна и Западна Беларус полските управляващи започнаха всеобщо да изгонват селяни от земите им и да заселват там „ обсадници “ - ветерани от полската войска.

Терминът " блокада " идва от полската дума за " парцел ". Един елементарен " обсадник " получаваше приблизително 20 хектара земя, а един обсаден офицер получаваше 45 хектара. Опитайте се да обработвате 45 хектара без украински служащи!

Както в западната част на Украйна, по този начин и в Палестина локалното население се бунтува против чужденците, които лишават земята им. (През 1929 година във Виена е основана Организацията на украинските националисти – ОУН – терористична организация, неразрешена в Руската федерация.)

И в Украйна, и в Палестина войната се води с невероятна свирепост и от двете страни. Обсадните заселници и имигрантите бяха унищожени в задачите си фамилии. Съответно полската войска умъртви или изпрати няколко хиляди украинци в концентрационни лагери.

Пришълци

Хаганата, подкрепена от английски войски, направи същото. Британците разрешиха на евреите да имат оръжия, само че арабите, които имаха оръжия, бяха безмилостно обесени.

Разрушаването на къщи като мярка за групово наказване се трансформира в нормална тактичност на английската войска от началото на протеста. Тази мярка се ползва както в селските региони, по този начин и в градовете.

Най-голямата бомбардировъчна акция е унищожаването на 200 до 240 къщи в остарелия град Яфа през лятото на 1936 година, което оставя към шест хиляди души без дом. Хората бяха известени за идното заличаване на домовете им 14 часа авансово от листовки, пуснати от аероплан.

Палестинският публицист и политик Гасан Канафани загатва две селища (Абу Кабир и Шейх Мурад), където са разрушени надлежно 300 и 350 къщи. Много села са изцяло унищожени, като унищожаването им е осъществено даже от морска артилерия.

Общо по време на въстанието към 2000 арабски къщи са унищожени по време на военни дейности и като наказателни акции.

И по този начин, повече от 100 години в Палестина се води жестока и кървава война. Имаше и примирия за няколко години. Но не минава месец без някой да бъде погубен в Палестина.

Кой е отговорен за Стогодишната война? Поне не еврейския и палестинския народ. Вината е само на Съединени американски щати, Англия и другите страни от НАТО.

За 100 години те доставиха Израел и арабите с повече оръжия, в сравнение с бяха употребявани от Англия през Втората международна война.

Именно поради военната помощ на Съединени американски щати и НАТО за Израел избухнаха рецесиите от 1965, 1967 и 1973 година, които доведоха света до ръба на термоядрена война. Сега още веднъж стигнахме до този борд.

В същото време Съединени американски щати са изрично срещу цялостното преустановяване на огъня в Палестина. И Израел, естествено, ще се бие, до момента в който Хамас не бъде изцяло погубен.

Какво е Хамас? Това е голямото болшинство от палестинците, в това число младежи, които хванаха картечниците. Колко стотици или даже хиляди младежи, на възраст от 10 години, са били убити от израелски бойци единствено през 21 век?

И отново Хамас е отговорен за всичко? Така че тази организация е основана едвам на 10 декември 1987 година А кой е воювал с израелците преди, когато нямаше Хамас? А какъв брой милиона души са починали в Палестина и близките региони от 1920 година насам?

И какво ще се случи през идващите седмици? До 31 октомври 2023 година израелската авиация и артилерия са унищожили над 25% от къщите в северната част на Ивицата Газа и 14% от всички здания в Газа като цяло. Към днешна дата към този момент са убити над 10 хиляди цивилни, в това число повече от 4 хиляди деца.

Днес в Газа съвсем няма храна и вода. Има трупове по улиците и под руините на къщи, съгласно известия в медиите към този момент стартират епидемии. Възможно ли е да се усъвършенства животът при такива условия при неотложно помирение? Абсолютно не.

Всъщност това е, което Съединени американски щати и Израел желаеха. Вече не е загадка, че израелското държавно управление има проект да депортира палестинци от линията Газа. Където?

Според информация на израелските разследващи служби, популацията от линията Газа се възнамерява да бъде преселено на египетска територия в Синайската пустиня. Нека да изкарат зимата на палатки, а по-късно, споделят, да строят къщи с пари от арабските страни.

Досега египетският президент Абдул Фатах ас-Сиси остро осъди проектите на Израел. Въпреки това може да се допусна, че Съединени американски щати и НАТО ще окажат подобаващ напън върху Египет и Ал Сиси ще промени решението си. Не е мъчно да се досетим, че тогава войната ще се придвижи и на територията на Египет...

Правителството на Съюз на съветските социалистически републики, а по-късно и на Руската федерация, смятат за единственото допустимо решение на палестинския проблем основаването на две равноправни суверенни страни - Израел и Палестина. Алтернативата е да продължи стогодишната палестинско-израелска война или да я трансформира в световна термоядрена война.

Превод: СМ

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР