Боевете стигнаха до портите на болница Ал Шифа в Газа:

...
Боевете стигнаха до портите на болница Ал Шифа в Газа:
Коментари Харесай

Войната между Израел и Хамас: Болница Ал Шифа се превръща във фокус на противоречиви разкази

Боевете стигнаха до портите на болница Ал Шифа в Газа: израелските сухопътни войски са съвсем изцяло обкръжили медицинските здания, които съгласно тях се намират над подземния щаб на Хамас в град Газа. Хамас и болничният личен състав отхвърлят ​​твърденията и споделят, че израелските сили са хванали в капан пациенти и цивилни вътре при ужасни условия.

Болница Ал Шифа се трансформира във фокусна точка на войната в Газа като знак на опустошително страдалчество на цивилни и спорни разкази от Израел и Хамас.  

В сърцето на конкуриращи се изказвания за болничното заведение е позицията на Израел, че Ал Шифа се намира над обширна тунелна мрежа, в която се обитава централата на ислямистката въоръжена група в Газа.

Говорителят на IDF контраадмирал Даниел Хагари каза на 27 октомври, че Израел разполага с „ съответни доказателства “, че болничното заведение е била употребена за укриване на членове на Хамас и даде образни изображения и прихванато аудио, което съгласно него е доказателство за потреблението на Ал Шифа от организацията като своя централно ръководство.

Хамас разполага с голям брой подземни комплекси под болничното заведение, налични през няколко тунела и вход на едно от отделенията, сподели той.

Хамас и болничният личен състав в Ал Шифа отхвърлят ​​израелските обвинявания и приканиха за независимо разследване на изказванията.

Междувременно израелските войски наподобява са обкръжили съвсем напълно медицинския комплекс, ситуиран в град Газа, където към 3000 пациенти и личен състав се крият вътре без задоволително гориво, вода или храна, Световната здравна организация (СЗО) и Организация на обединените нации оповестиха организациите в понеделник.

Хиляди хора също наподобява са избягали от най-голямата болница в Газа през последните дни.

Израелската войска съобщи в неделя, че обезпечава безвреден кулоар за хората в болничното заведение, с цел да се придвижат на юг. Директорът на болничното заведение Ал Шифа, Мохамед Абу Салмия каза пред FRANCE 24 в понеделник, че изказванието на IDF е „ неистина “.

„ Ал Шифа се трансформира в всеобщ гроб “, споделя шефът на болничното заведение в Газа пред ФРАНЦИЯ 24

Палестинските здравни чиновници в болничното заведение споделиха, че комплексът е заобиколен от непрекъсната, тежка пукотевица.

„ Предполагаеми доказателства “  

Това не е първият път, когато Хамас се свързва с Ал Шифа. Amnesty International упрекна въоръжената група в отвличания и противозаконни убийства на палестинци през 2014 година, някои от които са били „ разпитвани и измъчвани или измъчвани по различен метод в изоставена амбулаторна клиника “ на територията на болничното заведение, се споделя в отчета.

Военизираната формация също по този начин удостовери, че ръководи необятна мрежа от тунели в Газа. „ Казвам ви, че тунелите, които имаме в Ивицата Газа надвишават 500 километра [310 мили] “, Яхя Синвар, политически водач на Хамас, съобщи през 2021 г.  

Йохевед Лифшиц, 85-годишна жена, взета за пленник от Хамас на 7 октомври, сподели пред публицисти след освобождението си, че до момента в който е била хваната, е извървяла километри през тунели в Газа, които са били като „ паяжина “.

„ Много е правдоподобно да се счита, че Хамас може да има укритие за оръжия и може да имат достъп до тунел под [Ал Шифа] “, сподели доктор Марина Мирон, откривател в отдела по военни проучвания в Кралския лицей в Лондон.

 „ Въпреки това ще бъде доста мъчно да се показва това. “

„ Предполагаемите доказателства “, които Израел е дал до момента, просто не са задоволителни, добави Мирон. „ В предишното сме виждали, че сходни доказателства могат да бъдат фалшифицирани. “

Въпреки това Израел удвои изказванията си в публикация на New York Times, оповестена в понеделник, в която осем чиновници на израелската защита и разузнаване описаха спомагателни детайлности за под земята център под болничното заведение, който може да побере поне няколкостотин души.

Комплексът разчита частично на електричество, пренасочено от болница Ал Шифа, се споделя в изказване.

Американски чиновници, които пожелаха да останат анонимни, споделиха пред New York Times, че са „ уверени “, че Хамас употребява мрежа от тунели под Ал Шифа като действен щаб и за предпазване на оръжия.

Независима проверка 

Ню Йорк Таймс обаче стигна до заключението, че фотосите, показани като доказателство за входове в тунелите покрай болница Ал Шифа, не могат да бъдат удостоверени.

„ Много, доста мъчно е да се ревизира огромна част от описа, който израелците желаят да показват, когато не разрешават на самостоятелни публицисти в Газа да дадат разкази на очевидци от първа ръка за това, което в действителност се случва на място, “ сподели Клайв Джоунс, професор по районна сигурност в Дърамския университет.

„ Освен в случай че и двете страни не са подготвени да разрешат на самостоятелни наблюдаващи да влязат и да ревизират изказванията един на различен, тогава всичко, което имаме, са разкази и контраразкази “, добави той.

Експлозия в болница Ал Ахли в Газа през октомври, за която Израел и Хамас се упрекнаха взаимно, илюстрира трудността при определяне на обстоятелства, когато наземният достъп е стеснен.

Досега единствено Хамас сподели, че би приветствал такова следствие, което би изисквало обезпечаване на безвреден достъп за екип от самостоятелни специалисти дружно с нескончаем разбор на голям брой източници на данни, като фрагменти, карти и сателитни изображения.

При актуалните условия сходно следствие е доста малко евентуално. Това е в интерес на Хамас, съгласно Мирон. „ За тях изобразяването на [разказа] като израелски зверства, ориентирани към болничното заведение, е от изгода. “

Подчертаването на филантропичната рецесия в лечебните заведения ускори интернационалните апели за преустановяване на огъня, което за Хамас евентуално би означавало опция за „ прегрупиране, възобновяване и удар още веднъж “, сподели Мирон.

„ Човешки щитове “ 

Съгласно международното право болниците имат право на отбрана по време на спорове, само че могат да станат законни цели при избрани условия, като да вземем за пример в случай че се употребяват за военни цели.

Именно на тези учредения израелските войски са удряли цели наоколо и евентуално вътре в лечебни заведения в Газа и влизат в медицински здания, предизвиквайки международна угриженост.

Постоянният наблюдаващ на Организация на обединените нации за Палестина сподели на 10 ноември, че лечебните заведения в анклава са станали „ главната цел “ на Израел за нахлуване.

Но също е мъчно да се откри какъв брой тъкмо Израел се насочва към лечебните заведения.

„ Израел твърди, че те в действителност не са блъснали лечебните заведения сами по себе си и в действителност не стрелят по самите лечебни заведения “, сподели Джоунс. „ Освен в случай че не можем да получим самостоятелна инспекция, не знаем какъв брой правилни са тези изказвания. “

 

Междувременно Израел споделя, че Хамас употребява служащи и пациенти в Ал Шифа като „ човешки щитове “, за да отбрани оперативния си център – изказвания, които се поддържат от Съединени американски щати.

 „ Хамас работи по метод, който е отвън границите на всяка цивилизована идея за това по какъв начин бихте мислили за използването на болница “, сподели в неделя съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан.

„ Без да навлизаме в разследваща информация, можем просто да погледнем отчетите с отворен код, че Хамас употребява лечебни заведения... за командване и надзор, за предпазване на оръжия, за настаняване на своите бойци, и това е нарушаване на законите на война. "

В понеделник Европейският съюз даде по-мълчаливо утвърждение, повтаряйки езика на Израел, защото неговият първи посланик Жозеп Борел осъди „ потреблението на лечебни заведения и цивилни като живи щитове от Хамас “.

Хамас сподели, че мненията на Борел са „ възмутителни и безчовечен “ и служат като „ прикритие “ за Израел „ да извърши повече закононарушения против деца и беззащитни цивилни “.

На фона на съвсем невъзможността да се доставят филантропични доставки в анклава, Лекари без граници (Médecins sans Frontières или MSF) предизвестиха за спомагателна „ заплаха “ за лечебните заведения и цивилните в Газа, основана от утвърждението на реториката на Израел.

„ Това е не е болница, споделят ни, когато болница е застрашена от бомбардировка “, сподели Клер Магоун, общоприет шеф на MSF, на конференция в Париж на 7 ноември.  „ Това не са били цивилни, които също чуваме, след удари против разселени хора. ”

Поставянето на подозрение върху легитимността на лечебните заведения в Газа – даже когато те не престават да лекуват пациенти и да настаняват цивилни – способства за атмосферата на приемане, че офанзивите против медицинските заведения ще се случат, което в този момент е рискът в Ал Шифа.

Следващата стъпка за израелските сили, които сега са на терен отвън медицинския комплекс, ще бъде опит да влязат в болничното заведение и мрежата от тунели под нея, чака Мирон, макар че това крие своите опасности за Израел.

За разлика от Хамас, който не твърди, че съблюдава интернационалните конвенции, „ Израел има тежестта на доказване, с цел да потвърди, че те не нарушават интернационалното филантропично право “, сподели тя.

„ Едно неверно придвижване или едно видео от Хамас, показващо израелски бойци, стрелящи вътре в болничното заведение, биха били доста нездравословни.

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР