Боевете между арабските племена и SDF се разпространяват в северозападна Сирия

...
Арабските племена в Сирия за кратко поеха контрола над най-малко
Коментари Харесай

Арабските племена в Сирия за кратко поеха контрола над най-малко две села в северозападната провинция Алепо, твърдят местни източници, в знак на очевидна солидарност със съплеменниците, които се бият с подкрепяните от САЩ Сирийските демократични сили (SDF) в североизточната част на страната.

Членовете на племето по-късно се изтеглиха от селата, след като бяха подложени на тежък обстрел и руски въздушни атаки.

„Битката започна призори. [Това включва] сирийски племена, повечето от които са участвали в сирийската революция и които сега са недоволни от управлението на SDF в Дейр Аз Зор“, каза местният медиен активист Рамадан Сюлейман пред Al Jazeera в петък.

SDF контролират полуавтономна управлявана от кюрдите зона в североизточната част на Сирия, която включва големи части от провинция Дейр Аз Зор и се простира до части от Алепо на северозапад.

Членовете от племето, участвали в боевете в Алепо, са били базирани в райони под контрола на сирийската опозиция в Алепо и съседната провинция Идлиб, но някои първоначално са дошли от Дейр Аз Зор, преди да бъдат разселени във войната.

„Три села бяха освободени и две са под контрола на племената“ северно от град Манбидж в източната част на Алепо, каза Сюлейман, преди бойците да се оттеглят.

Изображения, споделени в социалните медии от бойци от племената, показват селата ал-Мухсинли и Араб Хасан, както и военни обекти, принадлежащи на сирийското правителство под техен контрол.

Изображенията не можаха да бъдат проверени от Ал Джазира.

Местни източници обаче казаха, че часове по-късно обстрелът от райони под контрола на SDF и сирийското правителство, както и руските въздушни атаки са ги принудили да се оттеглят.


SDF, подкрепян от Съединените щати съюз на арабски племена и кюрдски бойци, принадлежащи към кюрдските отряди за защита на народа (YPG), оглавиха офанзивата, която победи самопровъзгласилия се „халифат“ на ИДИЛ (ISIS) в Сирия през 2019 г.

Но напрежението между членовете на племето и кюрдските бойци, които ръководят SDF, ескалира в насилие в неделя, когато ръководителят на военния съвет на Дейр Аз Зор, местна арабска въоръжена група, свързана със SDF, беше арестуван от SDF, което предизвика битки което оттогава уби десетки хора.

Ахмад ал Хабил, известен като Абу Хаула, все още остава в ареста. Той е обвинен от SDF в предполагаемо участие в „множество престъпления и нарушения“, включително трафик на наркотици.

В аудиозапис, разпространен в социалните медии, Ибрахим ал-Хафил, лидер на племето Акидат, призова всички арабски племена в региона да се обединят срещу SDF.

Той също поиска освобождаването на цивилни, задържани от организацията. Ал-Хафил се застъпи за създаването на военен съвет, представляващ арабските племена в региона, независим от кюрдския контрол, със САЩ като негова пряка точка за контакт.

Според базираната във Великобритания група за мониторинг, Сирийската обсерватория за правата на човека, през нощта сблъсъци са убили петима поддръжници на Абу Хаула.

Смъртта им довежда общия брой на убитите от избухването на боевете до 45, включително петима цивилни и 17 членове на SDF, каза обсерваторията, която има широка мрежа от източници в Сирия, каза пред новата агенция Франс Прес.

В петък САЩ призоваха за прекратяване на боевете, като призоваха „всички страни да деескалират и мирно да разрешат ситуацията“.

„Насилието в североизточна Сирия трябва да спре“, се казва в операцията Inherent Resolve на американската армия, която подкрепя борбата срещу останките от ИДИЛ.

При отделен инцидент пет деца бяха убити при артилерийски обстрел от райони, контролирани съвместно от сирийското правителство и SDF, съобщи Сирийската гражданска защита.

В изявление Мунир ал-Мустафа, заместник-директор на групата на доброволческите служби за спешна помощ, известна още като Белите каски, каза, че сирийското правителство е атакувало село Ал-Мохсенли в Алепо в провинцията Джарабулус, западно от Ефрат и точно на юг от турската граница.

„Градовете Джоузеф, Маарата и ал-Фатира в Бел Ал-Зауия, южно от Идлиб [град], също бяха подложени на артилерийски обстрел“, каза той, добавяйки, че в тези райони няма жертви.

„Тези атаки умножават страданието на цивилните и се считат за явно нарушение на международното хуманитарно право“, каза той. „Тъй като международната общност не успява да потърси отговорност от извършителите, цивилните остават незащитени под техните удари, без да намерят безопасно убежище, което да ги защити.“

Допълнителен репортаж от Али Хадж Сюлейман в северозападна Сирия.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР