Boeing се съгласи да плати на над 2.5 млрд. долара

...
Boeing се съгласи да плати на над 2.5 млрд. долара
Коментари Харесай

Boeing отменя разследване на 737 Max с 2.5 млрд. долара

Boeing се съгласи да заплати на над 2.5 милиарда $ на Министерството на правораздаването на Съединени американски щати за споразумяване на престъпно следствие, съгласно което компанията е укрила информация за самолета си 737 Max и присъединяване му в две съдбовни произшествия, лишили живота на 346 души, съобщи CNBC.

Споразумението ще постави завършек на почти 2-годишното следствие на управляващите и ще анулира обвиняванията, в случай че няма спомагателни нарушавания.

Прокурорите обявиха, че Boeing „ умишлено и съзнателно “ се е съгласила да измами Съединени американски щати, като подкопае опцията на Федералната авиационна администрация (FAA) да оцени сигурността на самолета.

От авиопроизводителя признаха, че техническите водачи са „ измамили “ FAA във връзка с опциите на системата за ръководство на полети на самолета, програмен продукт, който по-късно се оказа, че е провокирал двете произшествия.

Глобата от 2.5 милиарда $ включва 243.6 млн. $ престъпно наказване, 500 млн. $ обезщетение за фамилиите на починалите и 1.77 милиарда $ за клиентите на самолетната компания. Оттам обявиха, че огромна част от разноските са показани в предходните тримесечия.

Двата случая със 737 Max доведоха до заземяването му за към две години преди още веднъж да бъде позволено потреблението му след направени усъвършенствания в системата на лайнера. Миналия месец American Airlines стана първия американски транспортьор, върнал самолетите в употреба за комерсиални полети, чака се същото да направи United Airlines през февруари.

Адвокатите, представляващи фамилиите на жертвите на полета на Ethiopian Airlines, обаче нямат желание да приключват делото против Boeing. „ Това съглашение, в това число „ фонда за бенефициенти на жертви на злополуката “, няма отношение към висящия цивилен развой против Boeing, който планираме да преследваме напълно, с цел да подсигуряваме, че фамилиите ще получат справедливостта, която заслужават “, споделиха те.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР