Boeing е инвестирала още 450 млн. долара в авиационния стартъп

...
Boeing е инвестирала още 450 млн. долара в авиационния стартъп
Коментари Харесай

Boeing инвестира още 450 млн. долара в стартъп за въздушни таксита

Boeing е вложила още 450 млн. $ в авиационния стартъп Wisk Aero за създаването на безпилотни електрически самолети, които са проектирани, тъй че да транспортират пасажери в градовете, осведоми The Wall Street Journal.

Според Wisk, инвестицията утвърждава компанията като една от най-финансираните в областта на напредналата въздушна подвижност (AAM).

Wisk бе образувана през 2019 година като смесено сдружение сред Boeing и Kitty Hawk Corporation, която пък е производител на електрически самолети, учреден от Себастиан Трун и съоснователя на Гугъл Лари Пейдж.

През май 2021 година Wisk подписа първия си контракт за потребление на въздушни таксита в Съединени американски щати, осведоми тогава CNBC.

Има засилващ се вкус към създаването на самостоятелни летящи таксита. Ангажиментът на Boeing идва на фона на възхода на редица авиационни стартъпи, които привлякоха милиарди долари вложения.

От Wisk чакат да обслужват близо 14 млн. полета годишни, само че не са посочвали по кое време компанията ще е подготвена да започва активност.

Шестото потомство аероплан на Wisk eVTOL ще бъде първият претендент за приемане на документ за "автономен, напълно електрически летателен уред пренасящ пасажери в Съединени американски щати, " съгласно изказване на компанията.

Конкуренти като Airbus и Embraer също създават свои лични електрически, летящи таксита, само че едно от главните провокации, с които всичките те ще се сблъскат е узаконяването на производството, разяснява пред WSJ Кен Ричи, шеф на Directional Aviation Capital.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР