БНТСъвместната комисия българо-македонска комисия по историческите и образователните въпроси постигна

...
БНТСъвместната комисия българо-македонска комисия по историческите и образователните въпроси постигна
Коментари Харесай

Ще отбелязваме съвместно с Македония Деня на светите братя Кирил и Методий

БНТ

Съвместната комисия българо-македонска комисия по историческите и просветителните въпроси реализира единодушие да продължи взаимното честване на Светите Братя Кирил и Методйй, както и да се празнува общо възрожденецът от Охрид Григор Пърличев. Новината пристигна след двудневно съвещание в Националния исторически музей. Двете страни към момента не са постигнали единодушие за цар Самуил. Това беше третото съвещание. Предстоят нови срещи.

Съгласието за интерпретацията на общото минало на България и Македония е обвързвано с формулировките, а не с историческото наличие на въпросите. Българската страна се е съгласила с македонската да продължи общото честване на Светите братя Кирил и Методий.
Проф. Ангел Димитров, съпредседател: За личностите на Светите братя и това, което към този момент е направено - на 24 май да бъдат отбелязвани взаимно от двете държавни управления, само че и за тяхното дело, за метода, по който продължено и развито в Средновековна България, за техните възпитаници, за двете школи - в Преслав и Охрид.
И съгласно двете страни договарянията са свързани с доста компромиси. Сред тематиките, които остават за идната среща на Комисията, е отбелязването на цар Самуил.
Проф. Ангел Димитров, съпредседател: Разговорите бяха съществени, продължителни, професионално съответни, само че въпреки всичко мъчно стигаме до обща позиция.Проф. Драги Георгиев, съпредседател: Не се отхвърляме от убеждението, че и в двете страни цар Самуил би трябвало да се празнува. И към този момент има такава процедура. Останаха някои неясноти, които би трябвало да се обмислят, да ги оставам малко на отстоянието на времето.
След днешната среща специалистите от двете страни са подготвени и със своите оферти за учебниците по история, които обгръщат интервала от Праисторията до края на Средновековието.

Следващото съвещание на Комисията по историческите и просветителни въпроси ще бъде през декември в Македония.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР