БНТ Разрушени оранжерии, унищожени растения, семена и торове - това е

...
БНТ
Разрушени оранжерии, унищожени растения, семена и торове - това е
Коментари Харесай

Разруха след заграбването на 19 декара от Ботаническата градина във Варна

 БНТ Разрушени оранжерии, унищожени растения, семена и торове - това е резултатът след заграбването на 19 декара от Ботаническата градина във Варна, която е благосъстоятелност на Софийския университет, оповестява Българска национална телевизия.

В края на февруари Варненският областен съд анулира въвода във притежание и върна терена на университета. Щетите обаче са огромни.

Години наред Софийският университет води правосъдни борби, с цел да избави противоречивия терен от Ботаническата градина във Варна. През януари частни лица, оповестили се за притежатели на имота, вършат следващ опит да го заграбят. Те унищожават оранжериите и унищожават скъпите растителни типове, които са там.

" Това е като след прекосяване на разбойници! Липсва целият инвентар, който беше тук разполагаем, в това число 30 000 луковици на лалета, растения от редки и предпазени типове, в това число такива получени от Българска академия на науките ", сподели заместник-директорът на Университетските ботанически градини Огнян Илиев.

" Тук са създадени десетки хиляди растения. Много от тях - редки, застрашени, които са разказани в Червената книга на България и общо взето това е посягане върху труда освен на експертите, само че и на служащи ", сподели основният експерт в Екопарка Александър Тодоров.

За възобновяване на оранжериите са нужни доста средства и труд.

" Ботаническа градина - Варна беше принудена да влага в закупуването на нови луковици за показване на пролетната експозиция. Бяха направени разноски за създаване на нова оранжерия за лятното цветно партерно зацветяване ", сподели заместник-директорът на Университетските ботанически градини Огнян Илиев.

За нанесените вреди Софийският университет е уведомил прокуратурата.

" Така че се чака изговаряне по следствено дело, което сега е в Окръжна следствена работа във Варна и СУ ще предяви своите искания към тези разбойници ", сподели заместник-директорът на Университетските ботанически градини Огнян Илиев.

От Ботаническата градина във Варна се надяват това да е последният опит за присвояване на апетитния терен.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР