БНТНови щъркелчета се излюпиха в двете гнезда в Белозем и

...
БНТНови щъркелчета се излюпиха в двете гнезда в Белозем и
Коментари Харесай

Щъркелово реалити: Интернет полудя по живота на Драго и Драга

БНТ

Нови щъркелчета се излюпиха в двете гнезда в Белозем и Драгошиново, сложени под непрекъснато видеонаблюдение.

Щастливото събитие можеше да се следи онлайн и реакцията в обществените мрежи сподели, че животът и връзките сред двойките пернати, а и излюпването на дребните, са се трансформирали в същинско реалити с почитатели.

Димитър Градинаров, Българско сдружение за отбрана на птиците: Смисълът на тази камера е първо да следим живота на щъркелите, много хора я гледат непрекъснато - ползата е значителен, в това число някои от тях съвсем се разстройват когато има някакъв проблем с интернета и картината изчезне. Общо взето това е техния сериал, нали, заменят нормалните си сериали с тази камера.

Миналата година мнозина се развълнуваха от изневярата на Ростислав, който загнезди с друга и остави Снежана сама да отгледа дребните си в село Ярлово. Крайно извънредно за щъркелите, които са моногамни птици. Затова се наложи в този момент камерата да се реалокира в Драгушиново, най-населеното с щъркели село.

Димитър Градинаров: Тук минава напълно близко река Искър, има високи подпочвени води. Мочурища, зелени поляни, в които има доста храна за тези щъркели. Той самият тип е доста завързан към човек и гнезди в непоследствена непосредственост, или в самите обитаеми места. И може да се каже, че трайно са се приспособили да домуват по високите електрически стълбове, от дълго време са не запомнили по какъв начин се гнезди върху дърво.

Отчитайки тази естествена наложителност, от съответната електроразпределителна компания са инсталирали специфични платформи - и гнездата са по-стабилни и повредите по мрежата са по-малко.

Драга и Драго обаче не са от новодомците. Гнездото им явно е надстроявано и реновирано.

Димитър Градинаров: През целия сезон се грижат за това гнездо. В началото на сезона го надстрояват – изхвърлят всякакви остарели неща, вътрешната част по този начин да се каже я тапицират с по-финни тревички и власинки.

От надстройките се възползват и други птички - врабчета, скорци и гугутки.

Димитър Градинаров: Щъркелите са едри птици, огромни, и това им подсигурява, че няма да бъдат нападнати от характерен див звяр, примерно няколко типове соколи, които могат да ги атакуван или най-много дребния ястреб да вземем за пример.



Току що излюпени, четирите дребни на Драго и Драга имат два месеца да израснат, да се научат да летят, да ловуват и август да поемат към Африка. Там ще си изберат своите сътрудници и ще се върнат да си създадат дом. А в Драгушиново още има свободни електрически стълбове.

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз. Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза.

Заглушиш ли последните сериозни гласове на дребното останали публицисти, ще чуеш под прозорците си първите разярени крясъци на улицата, а тя не е въоръжена с тефтерче и микрофон, не задава комфортни въпроси и не чака право на отговор от другата страна. А пътят до улицата е къс.

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Примери за подправени вести за ковид:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР