БНТНова поправка в Кодекса за социално осигуряване улеснява бъдещите пенсионери

...
БНТНова поправка в Кодекса за социално осигуряване улеснява бъдещите пенсионери
Коментари Харесай

След поправката в Кодекса - как ще се изчисляват пенсиите по двете формули?

БНТ

Нова корекция в Кодекса за обществено обезпечаване улеснява бъдещите пенсионери в избора им по коя формула да се пенсионират - по остарялата или по новата. Национален осигурителен институт ще пресмята вместо тях размера на пенсията им и по двете формули. Накрая ще изплаща по-големия размер. За да желаят пресмятане и по остарялата формула обаче, пенсионерите наложително ще би трябвало да дават документи за три най-хубави години преди 1997 година Сега следва поправката да бъде гласувана първо от обществената комисия, а след това от Народното събрание.

За да не се лутат хората в комплицирани калкулации, Национален осигурителен институт ще счита вместо тях. За да им бъде пресметната пенсията и по двете формули, те ще би трябвало да отбележат в заявката си за пенсиониране, че желаят остарялата.

Изчисленията по новата ще са като бонус. Те са и по-лесни, тъй като Институтът има данните и документите за всички. За остарялата формула обаче, наложително би трябвало да се показват пенсионни документи, които да удостоверят стаж и застрахователен приход.
Хасан Адемов - ръководител на социлната комисия: Националният застрахователен институт, в случай че не разполага с тази информация за трите години няма по какъв начин да пресметна и по двата метода.
Ако нямат документи, непосредствено ще получат пенсия по новата формула, която взима поради прихода след 2000 година Ако имат обаче, Национален осигурителен институт автоматизирано ще сметне коя методика е по-добра в самостоятелния случай.
Ивайло Иванов - шеф на Национален осигурителен институт: На лицето ще се изплаща по-благоприятният вид - т.е. в по-високия размер. Значи за 60% от лицата, над 60% от лицата, просто новата формула, като се изключи че е по-благоприятна, новата методика, тя е и по-лека за използване до толкоз до колкото лицата няма да е належащо да събират всички нужни документи преди 97-ма година.
Освен това, на уеб страницата на Национален осигурителен институт ще бъде качен нов смесен калкулатор, посредством който всеки ще може да си пресметна пенсията. От началото на годината над 3 800 души са подали документи за пенсиониране. Техните пенсии са изчислени по новата методика, само че все пак в границите на 6 месеца те ще имат право да изискат преизчисление по остарялата формула.

Ако на някой към момента не са му е ясни измененията, ще може да иде в приемна на Национален осигурителен институт, където ще има специалисти, които да коментират. Дори ще провеждат мобилни приемни, които ще посещават обитаеми места без териториални поделения на Национален осигурителен институт.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР