БНТкадър: БНТВ момента българската икономика има нужда от скорост за

...
БНТкадър: БНТВ момента българската икономика има нужда от скорост за
Коментари Харесай

Министър Борисов: Най-силно засегнати са транспорта, туризъма и преработващата промишленост

БНТ

кадър: Българска национална телевизия

В момента българската стопанска система има потребност от скорост за предприемане на ограниченията, с цел да я съживим. Ако нямаме стопанска система, няма да има обществена политика и бюджет. В момента ние акцентираме на скоростта, тъй че да преодолеем тази спешна обстановка. Това съобщи в " Денят стартира с Георги Любенов " по Българска национална телевизия министърът на икономиката .

Най-силно наранено съгласно него е било второто тримесечие на 2020 година. 

" Изхождайки от този макроикономически разбор, най-силно наранени са превоза, туризъма и преработващата индустрия. Но положителната вест е, че при този спад, който осъществяваме от 8,5% на годишна база, България се показа по-добре от огромна част от страните членки на Европейски Съюз. Защото имаше страни със спад над 20%. Ние се представяме с близо 6 пункта по-добре от междинното равнище за целия Европейски съюз ", разяснява министърът, съобщи Българска национална телевизия.

Борисов добави, че в това време това е една невиждана рецесия, която вещае опасности. " Рискът стои, тъй като българската стопанска система е обвързвана с европейската съвсем на 75%, в случай че имаме затваряне на производства, нашите поддоставчици, нашият бизнес също ще бъдат наранени още веднъж ".

Министърът разяснява и новия външен дълг:

" Дългът е буфер за това, че в края на годината в случай че осъществяваме недостиг, то той ще би трябвало да покрие държавните разноски, положението на страната, респективно за заплащането на заплати и пенсии. Този буфер ще се употребява и през идната година, защото тази година досега се оправяме добре ", съобщи икономическият министър.

Според него участието на България в Банковия съюз и ERM 2 ни е дало неповторимият късмет България да се показа на интернационалните финансови пазари по метод, по който никоя друга страна не го е направила през 2020 година.

" Имаме 22 излъчвания за близо 10-годишен дълг от над 10-12 страни и България се показа най-добре, съпоставено с други даже сме 10 пъти по-добре от позиция на лихвения ваучър ", заяви .

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР