БНТБулфотоПреди 15 години у нас е създаден Регистър за донори

...
БНТБулфотоПреди 15 години у нас е създаден Регистър за донори
Коментари Харесай

Търсят се донори на стволови клетки

БНТ

Булфото

Преди 15 години у нас е основан Регистър за донори на костен мозък и стволови кафези. По този метод стана допустимо осъществяването на трансплантации, когато в фамилията на болния няма съчетаем донор. Заради незадоволителния брой на донорите обаче са осъществени единствено 260 такива трансплантации у нас.

В навечерието на Световния ден на донорите на стволови кафези " Александровска " болница се обръща с апел за набиране на доброволци.

56 седмици бил на химиотерапия. Едва на 23 години Димитър към този момент се е борил за живота си. Диагнозата - остра лимфобластна левкемия.

" Самата химиотерапия поддържа организма, поддържа, само че в някакъв миг самият организъм не е предразположен на лекуването и не го приема и финалът е гибел ", споделя Димитър Михайлов.

Имало една опция да бъде избавен - трансплантация на стволови кафези. Никой в фамилията му не бил съчетаем. И се наложило да чака. Месеци.

" Като няма донори по какъв начин да ви кажа - хората умират, имаше значително случаи ", сподели Димитър Михайлов.

Желаещите да станат донори у нас са малко. А даряването на стволови кафези не крие опасности за донора и доста прилича нормално взимане на кръв от вената.

Проф. Елисавета Наумова - шеф на Клиника по клинична имунология, УМБАЛ " Александровска ": " В по-голямата част от случаите се вземат периферни стволови кафези ".

Вземане на клетките се извърша единствено в случай че има съчетаем пациент.

Цветелин Луканов - биолог към Българския указател на донори на стволови кафези: " Това е безусловно казано генетичната информация, която на нас ни е нужна, с цел да може на база на нея да намерим съответния донор, подобаващ за пациента ".

Търси се както в българския, по този начин и в международния указател. И все пак в 1/3 от случаите не откриват съгласуемост.

Цветелин Луканов - биолог към Българския указател на донори на стволови кафези: Именно заради това е значимо повече хора да вземат участие в регистрите, тъй като сигурно за всеки един пациент някъде има съчетаем донор, просто той още не се е записал в регистрите и надлежно ние не го знаем.

Съвместим донор за Димитър се намерил. Дори се срещнали онлайн.

" Марко се споделя, от Германия. И той като мен обича да върви по планините ", споделя Димитър Михайлов.

6 години по-късно Димитър е жив и се усеща добре. От предходната година даже взе участие в маратони - с цел да въодушеви евентуалните донори.

" Той нищо не губи, а подарява живот ", сподели Димитър Михайлов.

Разбрал е, че значимото е да успееш да завършиш надпреварата. А от време на време, с цел да получиш този късмет, някой би трябвало да ти подаде ръка.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР