БНТБулфотоНедостиг на анестезиолози в болниците у нас. 27% от лечебните

...
БНТБулфотоНедостиг на анестезиолози в болниците у нас. 27% от лечебните
Коментари Харесай

Масов недостиг на анестезиолози в болниците

БНТ

Булфото

Недостиг на анестезиолози в лечебните заведения у нас. 27% от лечебните заведения разполагат с до двама реаниматори. Най-остра потребност от експерти по интензивно лекуване имат държавните и регионалните лечебни заведения. Данните са от прочуване на самодейността " Индекс на лечебните заведения ".

По информация на министерството на опазването на здравето анестезиолозите у нас са към 1300. Най-много от тях работят в областите София-град, Пловдив, Плевен и Варна. В изискванията на Коронавирус зараза те би трябвало да поемат и наряди в профилираните отделения за лекуване на ковид. Най-малко експерти по интезивно лекуване има в областите Видин, Добрич, Кърджали и Перник.

В болничното заведение в Гоце Делчев обстановката е сериозна.Лечебното заведение е на път да остане без анестезиолози. Директорът му е изискал помощ от здравния министър.

Тримата анестезиолози, които работят на половин щат в болничното заведение в Гоце Делчев ще останат там до края на месеца. Така на процедура лечебното заведение остава без такива експерти.

Проф. Николай Петров - ръководител на Дружеството на анестезиолозите в България: Такива места не са единствено там. Преодоляват се по някакъв метод условията. С водене на лекари, които не са на работа действително и де факто действителната работа я правят малко хора.

В огромните регионални градове такива проблеми няма. В Шуменската болница анестезиолозите са 9. Трима са в пенсионна възраст, само че не престават да работят.

Д-р Геновева Белчева, анестезиолог МБАЛ-Шумен: Не е ненужно да имаме и в допълнение поради размера на работа, който се работи. Имайки поради това, че тази болница остана единствената незабавна болница в региона.

В Шумен се надяват да привлекат специализанти, които да оказват помощ на анестезиолозите. В столичната Александровска болница специализантите са повече от лекарите.

Д-р Петя Хубенова- анестезиолог, УМБАЛ " Александровска ": Истината е че сме много натоварени и фрагментите са малко. Необходими са хора, които да обезпечат промените при пациентите, които са с коронавирус зараза. В същото време са нужни и задоволително брой хора, които да покрият работата в операционните зали, грижата за пациенти в реанимация.

Анестезиолозите са принудени да дежурят изключително.

Д-р Петя Хубенова- анестезиолог, УМБАЛ " Александровска ": Ако някой от сътрудниците заболее не дай боже, ще се затрудним, тъй като ще се натоварим още повече.

Въпреки че специалността е сложна, доста млади лекари желаят да станат анестезиолози.

Проф. Николай Петров - ръководител на Дружеството на анестезиолозите в България: Трябва да се създадат такива условия, че те да не напущат. Да остават в страната. Трябва да се отвори формата на повече места за специализация.

По данни на здравното министерство 270 души специализират анестезиология. А лечебните заведения са декларирали нужда от 201.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР