БНТ Броени дни преди парламентарните избори - общественият съвет към ЦИК

...
БНТ
Броени дни преди парламентарните избори - общественият съвет към ЦИК
Коментари Харесай

Граждани изпробваха машинното гласуване пред сградата на ЦИК

 БНТ Броени дни преди парламентарните избори - публичният съвет към ЦИК провежда проява на машинно гласоподаване. Тя се организира пред постройката на Народното събрание

Демонстрацията ще продължи до 15.00 часа, а при интерес може да бъде удължена.

Има засилен интерес от хора, които желаят да се уверят, че гласуването не е мъчно.

Изборният развой стартира с разпечатването на нулев протокол. С една карта не може да се гласоподава два пъти от един човек, разясни Румяна Дечева - заместник-председател на публичния съвет към Централната изборна комисия. Машините не са свързани, няма какво да бъде хакнато, съобщи още тя.

Дечева сподели още, че са правили опит да предизвикват законодателни промени, с които да се улесни процесът по отчитане на гласовете от машинния избор, само че това не е сторено. При сегашната обстановка в края на изборния ден членовете на изборни комисии ще би трябвало да запишат броя гласове за всеки претендент, даже нулевите стойности.

Плюсовете са, че всички, когато пипнат машината за първи път, виждат какъв брой е елементарно. Ние чакахме да има повече усложнения, чакахме хората в избрана възраст да нямат любознание, което се оказа погрешно. Идват, доста бързо се оправят и доста бързо гласоподават. Една специфичност е, че самата бюлетина е на 3 страници и всеки, който влиза и знае за кой номер на партия желае да гласоподава, би трябвало бързо да се ориентира къде се намира неговия номер ", разказа представителят на Обществения съвет към ЦИК Румяна Дечева пред репортера на Виктор Дремсизов. 

Значителен интерес демонстрираха и представители на секционните комисии, които пристигнаха също да пробват, с цел да могат да са от изгода на гласоподавателите в деня на изборите.

" За нас това беше най-интересният миг, тъй като за пръв път имахме толкоз доста членове и ръководители на секционни изборни комисии. За страдание, единствено от София, тъй като това не се случва в цялата страна. Те самите видяха, пипнаха, срещнаха се. Вече са с по-голяма убеденост и са подготвени за машинното гласоподаване на 4-и април ", уточни представителят на Обществения съвет към ЦИК.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР