БНТБългария е първенец в една от лошите класации на Европейската

...
БНТБългария е първенец в една от лошите класации на Европейската
Коментари Харесай

България е на първо място в ЕС по брой пушачи

БНТ

България е отличник в една от неприятните ранглисти на Европейската комисия. От целия Европейски Съюз най-вече пушачи има у нас - те са съвсем със 7% над междинното за Европейски Съюз. Данните са във връзка Международния ден без тютюнопушене. 30% от 15-годишните девойки в България си купуват цигари постоянно. По пушене те са първи измежду своите връстници от другите европейски страни. 21% от 15-годишните момчета също са пушачи. И всичко това - макар че продажбата на цигари на малолетни е неразрешена със закон. Колко време лишава на една ученичка да си купи цигари?

Мария не пуши. Но ѝ трябват няколко минути, с цел да стигне от класната стая до близкия магазин. Няма въпроси за възрастта, а и да имаше такива, Мария можеше и да излъже. Защото продавачите нямат право да й желаят персонална карта.
Инж. Виктория Димитрова, специалист Комисия отбрана на потребителите: Единствено представителите на органите на реда - това е полицията.
В случая с Мария продавачът трябваше да извика полиция, която да ревизира дали тя е пълнолетна. Тук полиция обаче няма.

Санкции рядко има. На процедура прецизното съблюдаване на закона е допустимо, единствено в случай че на всеки павильон стои по един служител на реда, което към този момент звучи мъчно постижимо.

И по този начин нищо не стопира нарушаването на закона и неприятната статистика.
София Ангелова, пулмолог и ръководител на НАПББ: Момичетата ни са преди всичко.
По пушене. Момчетата са на второ - след хърватите. И в днешния ден, който е отдаден на битката с тютюневия пушек, лекарите демонстрираха какъв брой количество от едно токсично вещество има в белите ни дробове. Активните пушачи бързо стигат горната граница.
София Ангелова, пулмолог и ръководител на НАПББ: Това е един сериозен знак, че те би трябвало да откажат цигарите. Те поемат 8400 токсични субстанции с дима. Те повреждат целия организъм. Хора на 30-годишна възраст имат бял дроб, който подхожда на 70-80, даже на някои 90-годишна възраст.
А в това време ние отиваме до различен магазин, с цел да проверим дали продажбата на цигари на малолетни не е просто изключение.

Не е. Но с цел да бъде осъден този търговец, се желае много време и документи.
Инж. Виктория Димитрова, специалист Комисия отбрана на потребителите: На този стадий такова е законодателството.
А за пазаруването на цигари са нужни 5 минути. По-малко от едно междучасие. И Мария се връща назад в учебно заведение.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум <
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР