БНТМайчин дом кани своите пациенти да станат част от виртуалната

...
БНТМайчин дом кани своите пациенти да станат част от виртуалната
Коментари Харесай

Най-голямата гинекологична болница на Балканите - Майчин дом празнува

БНТ " Майчин дом " кани своите пациенти да станат част от виртуалната образна библиотека на болничното заведение, като изпращат фотоси от раждането, изписването или престоя си в университетската акушеро-гинекологична болница.

Идеята е да се обединят всички пациенти и техните мемоари, с цел да се сътвори албума с живата история на " Майчин дом ", споделя Българска национална телевизия.

Снимките отблизо и далечно минало се изпращат на адрес: [email protected].

Повод за самодейността е празникът на болничното заведение, която през днешния ден отбелязва 118 години от основаването си.

Най-старата и най-голяма профилирана акушеро-гинекологична болница на Балканския полуостров е открита на 19 ноември 1903 година в наличието на Цар Фердинанд, депутати, дипломати, министри, духовенството и жители

" Това е болница с вековна история и доста забавна орис, като стартираме от основаването ѝ от Княгиня Мария-Луиза, което е един доблестен акт – тя подарява цялата си зестра, с цел да се сътвори един Матернитет и по този метод България в самото начало на 20-ти век да има своята болница за майчино и детско здраве ", споделя изпълнителният шеф проф. доктор Иван Костов.

В началото болничният личен състав се състои единствено от трима лекари, две аку­шерки, още толкоз сестри и де­сетина други чиновници. Именно в " Майчин дом " се правят първите интервенции като налагането на акушерски щипци и екстрахирането на плода, а с цел да се извърши цезарово сечение е трябвало да се желае разрешението на кмета на столицата.

В " Майчин дом " сега работят над 200 акушерки и над 100 лекари. Близо 4000 са раждания за предходната година и над 5000 гинекологични интервенции, оповестяват от лечебното заведение.

Само за първите 10 месеца от годината в болничното заведение са проплакали повече от 2700 бебенца и са извършени повече от 120 интервенции с високотехнологичната роботизирана хирургична система " Да Винчи ".

В най-новото Коронавирус поделение са излекувани над 300 пациентки и са се родили над 60 здрави бебета.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР