БНТ и ЮНЕСКО започнаха снимките по проекта за популяризиране на

...
БНТ и ЮНЕСКО започнаха снимките по проекта за популяризиране на
Коментари Харесай

БНТ и ЮНЕСКО започнаха проект за популяризиране на българското културно наследство по света

БНТ и ЮНЕСКО започнаха фотосите по плана за разпространение на българското културно завещание по света. Поредицата ще включва 17 къси видео материала, снимани от екип на публичната телевизия, със сценарист и режисьор Китин Муньос. От 25 години той е дипломат на благосклонност на ЮНЕСКО и към този момент е направил 51 епизода за културното завещание за международната организация за обектите в другите страни, обединени в поредицата “Unidos por el Patrimonio ” („ Обединени от наследството “). Видеата, отдадени на българското културно завещание, ще се излъчат по Българска национална телевизия, само че ще бъдат преведени и на испански, френски, британски и арабски и ще бъдат популяризирани посредством информационните канали на ЮНЕСКО.

Снимките на българското културно завещание, част от поредицата „ Обединени от наследството “, към този момент започнаха. Първият филм е отдаден на Рислкия манастир. Китин Муньос и екипът към този момент са посетили всички български обекти, включени в листата на ЮНЕСКО и приготвят снимането на идващите къси филми през май.

„ В продължение на повече от 40 години върша документални филми с екипи от Испания, Франция, Италия, Съединени американски щати, Чили, Перу, Боливия, Таити, Япония и други Мога да ви уверя, че екипът на Българска национална телевизия е извънредно професионален и способен. Много съм впечатлен от тях! “, споделя Китин Муньос. „ Общото в поредицата „ Обединени от наследството “ е културното завещание на другите страни по света. Името на поредицата е дадена от ЮНЕСКО, обектите се показват от мен, като водещ на програмата, а от време на време и от локален представител, който ме води по тези места. На Великденските острови това беше един рапануйски полинезиец, който ми сподели острова; в Андите в Боливия и Перу беше човек от локалното население аймара; в пустинята Сахара един арабски бедуин бродяга със своята едногърба камила; и така нататък в другите страни. В България ще бъде българин – в тази ситуация, брачната половинка ми – княгина Калина. Винаги ще помня какво тя ми сподели един път: Трябва да опознаеш и да снимаш моята страна, България и българския народ – обичаите, музиката, богатото културно и естествено завещание. И аз опознах България, дружно с нея, ръка за ръка. Зелените гори на Боровец, Балкана – националния парк и националния парк Пирин, Рилския манастир, остарелия град на Несебър, който се къпе в безбрежните води на Черно море, нестинарството – нестинарския ритуал под звуците на свещения барабан. На нашата женитба за пръв път чух онлайн многогласните песни от Шоплука, изпълнени от група възрастни дами – Бистришките баби. Всичко това, както и останалите творби на културното завещание на България заслужават да бъдат снимани и показани в телевизионната поредност „ Обединени от наследството “, с Българска национална телевизия и ЮНЕСКО. ”
Изпълнителен продуцент на поредицата е Ирена Маринова, редактор – Ваня Бойчева, оператори – Ангел Спасов и Кристиан Спасов, режисьор по монтажа е Васко Иванов, а уредник – Нели Пандилова. Като дипломат на благосклонност, Китин Муньос взе участие на непринуден принцип като режисьор на 17-те къси кино лентата, в процеса на снимане, написването на сюжета и монтажа.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР