БНТ Днешният дебат е знак към хилядите българи - тези, които

...
БНТ
Днешният дебат е знак към хилядите българи - тези, които
Коментари Харесай

Станишев: Европа чува гласа на хората в България

 БНТ " Днешният спор е знак към хилядите българи - тези, които към този момент три месеца стачкуват по площадите на страната, а и към болшинството българи, които поддържат митингите кардинално. Знак, че Екологичен потенциал не е със затворени очи, а вижда доста ясно картината и проблемите в България, и че е на страната на жителите ".

Това съобщи водачът на ПЕС и български евродепутат пред публицисти през днешния ден в Брюксел. Той разяснява идният спор в Екологичен потенциал по отношение на върховенството на правото в България и резолюцията по същата тематика, която ще се гласоподава на пленарното съвещание в четвъртък.

" В резолюцията са посочени главните проблеми, изразени и по площадите. Хората в България желаят ръководство, което е демократично, отчетно, транспарантно, желаят господство на закона и това се поддържа от Екологичен потенциал. Самият факт, че този спор се прави, е знак, че гласът на гражданското общество е чут ", съобщи още Станишев, представен от дир.бг.

" Това е резултат от доста старания. Елена Йончева, като член на комисията по правораздаване и вътрешни работи, още през май месец повдигна въпроса. Голямото тестване е за европейската десница. Ако се съди по гласуването в комисия, има два блока. Лявоцентристки - социалистите, европейска обединена левица, зелените и либералите, и десният блок, в който са ЕНП и консерваторите, които гласоподаваха " срещу ". Целият им метод беше не реализиране на някакъв баланс, а да се заличат най-много на брой текстове и констатации за слабостите в демократичното развиване на страната. ЕНП доста постоянно приказва за права, народна власт, господство на закона. Сега имат опция да покажат праволинейност в гласуването и това ще бъде най-важният тест за тях ", счита водачът на ПЕС.

" Виждам опорните точки на ГЕРБ и патриотите - че това е антибългарска резолюция, че ще заплаши конституционния ред в страната. Те желаят да избегнат същността на проблемите, посочени доста ясно и в тази резолюция, и в годишния отчет на Европейска комисия. Там на експертен език е казано, че има прогрес, само че в същото време и доста съществени проблеми, които би трябвало да бъдат адресирани ", добави Станишев.

Според него, " отчетът на Европейска комисия и резолюцията на Екологичен потенциал са пътна карта за бъдещето ръководство на България ".

" Те обрисуват какви промени би трябвало да се случат, с цел да можем да живеем в европейска страна освен на думи, само че и като метод на ръководство и действие на институциите. Големите грехове на ГЕРБ са деинституционализацията на страната и нарушаването на правилата на демокрацията ", приключи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР