БНТ 2 посвещава седмицата от 13 до 19 февруари на

...
БНТ 2 посвещава седмицата от 13 до 19 февруари на
Коментари Харесай

БНТ 2 отбелязва 150 години от гибелта на Васил Левски със специална програма

Българска национална телевизия 2 посвещава седмицата от 13 до 19 февруари на Апостола на свободата Васил Левски . Каналът за просвета и обучение на публичната телевизия отбелязва 150-та годишнина от неговата крах с емблематични документални филми за живота и делото му, всеки ден от 19 : 00 ч., както и с тематични издания на предаванията „ Линия просвета “ и „ Знание.БГ “ .

В понеделник, 13 февруари, „ Великите българи: Васил Левски “ ще срещне феновете с историци, които разясняват измеренията на личността на Левски, описват за места, свързани с разнообразни стадии от живота му, показвайки фотоси, портрети и творби за него.

Филмът от поредицата за настояща документалистика на публичната телевизия „ В кадър “ – „ Родът на Апостола “, който Българска национална телевизия 2 ще излъчи във вторник, 14 февруари , споделя за днешните роднини на Дякона и слага тематиката до каква степен е истината и от кое място стартира легендата в спомените за него. Вярна ли е забележителната история, обвързвана с неговата гибел – легендата споделя, че преди да отиде на бесилото, вместо последна дума, Левски почнал да пее.

В сряда, 15 февруари, „ Апостолът и неговият монумент “ ще запознае феновете със основаването на монумента, повдигнат покрай лобното място на Левски през 1895 година, показвайки обстоятелства за набирането на доброволни дарения от цялата страна, за архитекта и скулптора на паметника.

В четвъртък, 16 февруари, гледайте „ Завещана независимост “ – в основата на историческото проучване са новооткрити в Османския списък в Истанбул документи и фотографията, с която Левски е търсен от османските управляващи. Откритията прибавят значими обстоятелства за мащаба на комитетските организации, основани от Апостола, както и нова информация за лицата и събитията, разиграли се към залавянето му преди век и половина.

„ И съм ваш като брат… Василий Левски “ в петък, 17 февруари – музикално-документално предаване с присъединяване на камерен хор за старинна музика „ Ортодокс “ с песнопения, изпълнявани от Апостола, както и с фрагменти от негови писма, мисли от бележника му и архивни мемоари на негови съвременници.

Събота, 18 февруари от 18:30 ч. – не пропускайте „ Свободни на този или оня свят “ – специфичен документално-игрален план на „ България от край до край “, отдаден на Раковски и Левски, който споделя за срещата сред двамата велики революционери по време на Първата българска легия в Белград. Във филмовия роман са снимани истински движимости на Раковски – балтонът, пушката и персоналното му тефтерче, което се пази в трезора на Българска народна банка.

В неделя, 19 февруари, в деня на честването на 150-та годишнина от неговата крах, Българска национална телевизия 2 ще излъчи „ Когато Дякона срещна Апостола “ – първият в българската кинодокументалистика филм, който изследва и разкрива облика на Апостола в неговото триединство: свещеник, бунтовник и общественик. Екипът снима две години, през четирите сезона, на местата, където Левски е бил – в България, Румъния, Гърция и Сърбия. Историци и общественици разясняват и споделят малко известни моменти от живота на Дякона, а обичаното песнопение на Левски – „ Достойно естъ “, извършва Негово Светейшество Патриарх Неофит.

Всеки работен ден по Българска национална телевизия 2 предаванията „ Знание.БГ “ и „ Линия просвета “ ще търсят и показват актуалния взор към личността на Васил Левски, към мястото му в паметта на модерните хора и завещаните полезности, които младите българи желаят да следват и пазят. От Варна ще забележим открит урок с учениците от 3 и 4 клас, на който децата ще опишат по какъв начин схващат саможертвата и свободата, по какъв начин се приготвят да почетат 150-та годишнина от гибелта на Левски и за какво го назовават „ най-светлата персона в нашата история “. Русенските възпитаници ще разясняват заветите на Апостола, в Пловдив ще проследят наличието на Левски в изобразителното изкуство, а децата от Благоевград и района ще рецитират стихотворения, отдадени на Левски в рубриката „ Родолюбие “ .

Седмицата, отдадена на годишнината от гибелта на Апостола, Българска национална телевизия 2 ще приключи в неделя, 19 февруари, с излъчването в 22:00 ч. на „ Оратория – реквием „ Васил Левски “ на композитора Боян Икономов по текст на Димитър Точев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР