БНР Връщането на децата от 1-ви до 4-ти клас в училище

...
БНР
Връщането на децата от 1-ви до 4-ти клас в училище
Коментари Харесай

Родители: Дистанционното обучение доведе до пропуски в знанията на децата

 БНР Връщането на децата от 1-ви до 4-ти клас в учебно заведение демонстрира, че дистанционното образование е довело до пропуски в знанията им. Това разяснява през днешния ден пред БНТ председателят на сдружението на шефовете в междинните учебни заведения Асен Александров.

По думите му, учители оповестяват, че са забелязали най-големи дефицити в първи и втори клас, където живият контакт на децата с преподавателите е изключително нужен. Липсите са натрупани предимно при предмети като четене и писане.

  " При разказвателните предмети по-скоро няма проблеми ", уточни Александров. Според него родителите доста са помогнали в онлайн образованието, но сега децата отново ще би трябвало да наваксват.

Педагози свидетелстваха за пропуски в знанията на учениците още при започване на тази образователна година, когато всеобщо се правеха проби за установяване на входното равнище на младежите. Специално за най-малките преподаватели коментираха, че всеобщо децата са не запомнили да считат, третокласниците да вземем за пример не са съумели да усвоят добре деленето с излишък.

Най-малките възпитаници от 1-4 клас се върнаха в класните стаи на 4-ти януари т.г. след 3-седмичния локдаун и Коледните празници. 

" Те са доста радостни от завръщането си в учебно заведение. Учебният процес протича обикновено. Децата се научиха да си мият ръцете, дезинфекцират се, носят маски ", разказа още Александров.

Големите възпитаници от 5-ти до 12-и клас обаче остават в онлайн среда най-малко до 31-ви януари. Вчера стана ясно, че ще бъдат позволени само някои на практика действия, които МОН категорично ще дефинира в лист. Очаква се измежду тях да бъдат занимания, които не могат да се проведат дейно в електронна среда, само че пък и не могат да бъдат отсрочени - да вземем за пример образователни практики за учениците от професионалните гимназии, изпити за оформяне на оценки, държавни изпити в университетите и други

В професионалната гимназия  " Цв. Лазаров " в Пловдив очакват с неспокойствие листата на просветното министерство. " Имаме 6 специалности, като допускаме, че могат да ни бъдат позволени практиките при машиностроенето и автотранспорта, а евентуално на онлайн образование да останат учениците, учащи се за прибавен програмист и програмист ", разяснява пред Българска национална телевизия шефът Антоанета Чилингирова.

По думите й упованията й в работилниците да се върнат към 250 гимназисти, които ще работят в групи по няколко, а всеки ще има свое самостоятелно работно място, т.е. ще е е на отдалеченост от съучениците си.

Все още не е ясно дали и кои олимпиади ще бъде позволено да се проведат присъствено. Тези, планувани за днес и на следващия ден, да вземем за пример бяха от анулирани. Родители и възпитаници да вземем за пример тръпнат в очакване да схванат дали в събота ще се организира олимпиадата по математика. Специално за четвъртокласниците много родители считат, че те вървят присъствено на учебно заведение от 4-ти януари и отиването им на олимпиада в учебно заведение в съботния ден няма да е нещо кой знае какъв брой по-различно и извънредно. Въпросната олимпиада обаче е за 4-12 клас и е противоречиво дали ще може да се организира в друго време за обособените класове, тъй че въпросът за надпреварите за останалите класове остава провесен, най-малко към този момент, написа " Сега ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР