БНР На свое заседание днес съветниците от ПК Архитектура трябваше да

...
БНР
На свое заседание днес съветниците от ПК Архитектура трябваше да
Коментари Харесай

Искането за изграждане на полигон за унижощаване на боеприпаси край Варна разбуни духовете

БНР На свое съвещание през днешния ден съветниците от ПК " Архитектура " трябваше да дадат зелена светлина на настояването от " Терем-Флотски боеприпас " да бъде построен полигон за утилизация на муниции в землището на с. Константиново. 

Имотът, в който се чака да бъде построена площадката, е с обща повърхност от 28 дка, а самият полигон ще бъде ситуиран върху терен от към 2000 кв.м. На територията, благосъстоятелност на " Терем ", и все още има площадки, на които се съхраняват масла от кораби и други субстанции, които подлежат на заличаване.

Преди към две години още било декларирано желанието да се построи хранилище за неопасни муниции. 

Имотът граничи със землището на Белослав, Белославското езеро  и е ограден от земеделски земи.

Съветниците обаче бяха комплицирани в последна сметка дали плана цели построяването на полигон за утилизация на муниции или на неопасни субстанции. 

Те желаеха да бъде направен оправно мнение и да се изиска мнение от министерство на защитата, чийто представители, дружно с представители на " Терем " да се явят пред съветниците, с цел да разяснят какви точно са желанията им и дали те крият някаква заплаха за популацията на Константиново. 

" Хората ще бъдат обезпокоени, в случай че наоколо до обитаемото място ще има взривявания, не можем да дадем зелен светофар на нещо сходно, без да имаме съответна изясненост ", съобщи ръководителят на комисията Димитър Карбов. 

Юристка от администрацията изясни, че до скоро се водела преписка с МО, откъдето декларирали, че теренът е частна благосъстоятелност и те нямат касателство. 

В последна сметка комисията реши да отсрочи гласуването до момента в който въпросът бъде обяснен. 

Както Varna24.bg заяви, от " Терем-КРЗ Флотски Арсенал - Варна " ЕООД е показано съобщение за капиталово предложение до Регионална инспекция за опазване на околната среда Варна. 

Боеприпасите са включени в листата на непотребните за Българската войска оръжия, муниции, взривни субстанции и пиротехнически произведения. Те се намират в местност Герена /Лъджата/, в землище на село Константиново.

Имотът попада в рамките на мрежата " Натура 2000 " -
предпазена зона BG0000191 " Варненско-Белославско езеро ".

Процесите по утилизация не са свързани с излъчвания на нездравословни субстанции в атмосферния въздух, излиза наяве от капиталовото предложение. Очаква се формиране на нищожно количество отпадъчни води, които след първично филтриране (утаяване) в 3 вани с преливници ще се транспортират до настояща пречиствателна станция на територията на завода.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР