БНР няма да спира предаването за алтернативна култура и музика

...
БНР няма да спира предаването за алтернативна култура и музика
Коментари Харесай

БНР няма да спира предаването ``Аларма`` - Медии

БНР няма да стопира предаването за различна просвета и музика " Аларма ". Това оповестяват от управлението на медията през днешния ден, откакто от няколко дни в обществените мрежи се надигна неодобрение, подбудено от известието на един от идеолозите и основатели на предаването Цветан Цветанов.

На 5 септември, в своя фейсбук профил Цветанов написа: " Премахват АЛАРМА. Ако смятате, че ще ви липсва, можете да изпратите възраженията си до генералния шеф на БНР " (в поста си Цветанов беше дал адреса на електронната поща).

Истинска стихия се развихри във Facebook, където извънредно доста музиканти, актьори, художници и хора на изкуството разгласиха своето отвращение от желанията на Националното радио.

Малко по-късно на същия ден БНР отхвърли изказванията на Цветанов.

" Във връзка с проявения интерес за бъдещето на предаването, управлението на БНР декларира, че все още не е обсъждана опция за прекъсването му, а се търсят нови способи - културната стратегия на публичното радио да е по-силна, по-смела, по-свободна и по-комуникативна, все по този начин артистично дръзка и различна на медийната територия, на която се развива. Изразяваме откровено страдание, че публичната сила се хаби въз основа на непроверени клюки. Това е очевиден индикатор за положението на осведомителната среда у нас " - обявиха от националното радио с позиция, оповестена на уеб страницата на БНР.

От обявата обаче стана ясно, че БНР са " щастливи, че предаването " Аларма " има толкоз доста слушатели и своята вярна и отдадена публика, съдейки по противоположната връзка, достигнала до БНР по разнообразни способи в днешния ден ".

Малко откакто БНР разгласява тази позиция, водещият на АЛАРМА Цветан Цветанов разказа в детайли какво тъкмо се е случило досега. Започвайки от обстоятелството, че откакто преди няколко месеца е гръмнал сървърът на АЛАРМА и този проблем е бил пренебрегнат от управлението на радиото, Цветанов разказа по какъв начин в последните месеци са били отстранени изцяло външните сътрудници на предаването, спрени са " заради ниска слушаемост " всички пътувания за отразяване на фестивали.

" Аз персонално, като водещ на августовската линия " Най-доброто от Аларма ", открих, че в средата на месец август са ми отстранени правата от фейсбук страницата на стратегия " Христо Ботев " - написа Цветанов. И добави, че има писмо от шефа на стратегия " Христо Ботев " по БНР Новков, в което е казано, че „ Аларма “ ще се трансформира в нощен блок и ще върви от 00.30 до 02.00.

Тази заран от БНР излязоха с нова позиция, още веднъж оповестена на уеб страницата на Националното радио. От нея излиза наяве, че е имало среща сред екипът на АЛАРМА и управлението на радиото и че БНР няма желание да стопира предаването за различна просвета и музика. 

Директорът на БНР Милен Митев е уверил персонално, че в никакъв случай не е обсъждано прекъсването на вечерното предаване за просвета с фокус върху новаторското, пробното и различното изкуство и просвета и то има своето значимо място в ефира на БНР, оповестяват от радиото.

По време на срещата е било взето решение да се построи платформа, в която медията да получава противоположна връзка от своите слушатели.

Да напомним, че АЛАРМА е предаване, което единствено в радиоефира излъчва некомерсиална музика и стилове – пост-рок, ембиънт, дроун, фрий джаз, трип-хоп, псай-транс, дъб, инди-рок, авангард-фолк, нереална кино музика, прогресив-метъл, даркуейв и прочие „ Аларма “  отразява фестивали, като Sziget в Будапеща (най-големият open air фестивал в Централна и Източна Европа), прави първите пространни излъчвания в българския ефир за фестивали като „ Друга Годба “ (най-големият уърлд мюзик фестивал на Балканите), „ Любляна Джаз Фест “ (най-старият джаз фестивал на Балканите), Exit Festival (Нови Сад). 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР