BNP Paribas Open, полуфиналРафаел Надал – Карлос Алкарас 6-4, 4-6,

...
BNP Paribas Open, полуфиналРафаел Надал – Карлос Алкарас 6-4, 4-6,
Коментари Харесай

Надал спечели битката с Алкарас и пустинния вятър след 3-часова драма


BNP Paribas Open, полуфинал

Рафаел Надал – Карлос Алкарас 6-4, 4-6, 6-3

Рафаел Надал доближи до финала на Мастърс шампионата в Индиън Уелс. Рекордьорът по трофеи от Големия шлем победи над Карлос Алкарас в мач, който с изключение на от необикновен тенис бе белязан и от много тежки атмосферни условия. Така Матадора записа 20-а поредна победа от началото на сезона и към този момент е единствено на един триумф от четвъртата си купа в „Рая на тениса“.

В заключителния конфликт испанецът ще се изправи против Тейлър Фриц, който отстрани Андрей Рубльов.

Алкарас съумя да пробие още в първия гейм, след което затвърди брейка, спечелвайки и зрелищния втори, траял 12 минути. Световният №19 заигра доста нападателно през цялото време, като непрекъснато принуждаваше Надал да тича по целия корт и на няколко пъти изненада Матадора с къси топки и игра сервис-мрежа. Впоследствие Матадора стартира да залага на по-дълги разигравания, изчаквайки възможни неточности на своя конкурент. Тази тактичност се увенча с триумф и Надал съумя да върне пробива, възстановявайки равенството при 2-2.

Световният №4 усъвършенства доста ретура си, като в това време продължи да играе доста умерено и концентрирано в отбрана. Това му оказа помощ да поеме изцяло контрола върху играта, като записа втори следващ пробив и реализира цялостен поврат, правейки резултата 4-2 в своя изгода.

Впоследствие обаче сервисът на Алкарас още веднъж стартира да работи и младежът сложи своя кумир напрегнат. Възпитаникът на Хуан Карлос Фереро пласира няколко форхенд уинъра, като в това време успяваше да отиграе пласираните от Надал къси топки с помощта на чудесното си напредване по корта. Това оказа помощ на международния №19 да върне пробива и да изравни за 4-4.

Това не обезвери Надал, който все по-често атакуваше бекхенда на Алкарас и завоюва подаването си, след което стигна до три следващи сетбола. Всички те обаче бяха избавени от младежа след две сполучливи излизания на мрежата, последвани от неприятен ретур на международния №4. Надал пропусна нова опция да затвори сета, само че незабавно по-късно неналичието на опит от страна на Алкарас си пролича и първенецът от Рио де Жанейро позволи две следващи непредизвикани неточности при офанзива с форхенд, като по този метод първата ракета на Испания завоюва откриващия сет с 6-4.

Във втория сет качеството на играта бе доста по-ниско, защото се появи мощен вятър, който затрудни доста съществено и двамата съперници. Алкарас се приспособява малко по-добре към тежките условия и съумя да пробие пръв, повеждайки с 3-2 след няколко много нетипични за Надал непредизвикани неточности.

И двамата съперници бяха доста внимателни на сервис, като това докара до още няколко пробива и преднина от 5-4 за Алкарас. Още дълго ще се приказва за деветия гейм, който продължи 20 минути, изпълнени с удивителен тенис. Световният №19 пропусна шест брейкпойнта, преди в последна сметка да успее да осъществя брейк след неспасяем лоб, до който Матадора не съумя да доближи.

Впоследствие пред Алкарас се откриха два следващи сетбола, които той не съумя да осъществя, само че напълно скоро по-късно стигна до трета опция, при която Надал изпрати топката в навън и по този начин резултатът в мача бе подравнен след 6-4.

Световният №19 бе доста покрай значим пробив в заключителния сет, само че пропусна три брейкпойнта при 2-2. Тези неточности му костваха доста скъпо, защото в осмия гейм Надал осъществя брейк, който след това затвърди като завоюва подаването си на нула и по този метод победи с 6-4, 4-6, 6-3 след 3 часа и 12 минути на корта.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР