BNews с интерес следи битката на омбудсмана Мая Манолова срещу

...
BNews с интерес следи битката на омбудсмана Мая Манолова срещу
Коментари Харесай

Къде бяхте през 2015 г., г-жо Манолова?

BNews с интерес следи борбата на омбудсмана Мая Манолова против неточните работодатели.С изненада научихме, че началото на тази борба е сложено по време на 43-то Народно заседание, само че не от Мая Манолова а от народния представител Димитър Байрактаров.

Потърсихме господин Байрактаров за мнение по този в действителност наболял проблем.

BNews: Г-н Байрактаров, става известно,че Вие сте първия депутат,който стартира борба против неточните работодатели? Сега Мая Манолова води такава война!
Димитър Байрактаров: Не съм уверен, че Мая Манолова води такава борба! Този проблем е от доста години, а госпожа Манолова има 10 годишен стаж в Народното събрание. Една огромна част от този неин стаж е под формата на участник в парламентарно болшинство?! Тоест тя е имала действителната опция да реши казуса още в зародиш, само че не го е направила. На 26 май аз внесох законопроект, посредством който се решаваше един път вечно този въпрос по повод най-много на служащите.
BN.: Мая Манолова не беше ли по това време депутат?
Д.Б.: Да, беше. Когато създадох законопроекта, аз потърсих политическа поддръжка от парламентарно показаните партии.Такава поддръжка получих от Българска социалистическа партия,БДЦ и Реформаторския блок. Най-ценната поддръжка обаче получих от хиляди ограбени български служащи, както и от министерството на правораздаването и КНСБ. В тази борба изключително скъпо беше мнението на министерството на правораздаването, което с две думи съобщи, че моят законопроект връща държавността и справедливостта.
BN: Как при такава огромна поддръжка законопроектът Ви не е бил признат?
Д.Б.: Може би сте чували, че политиката е мръсно нещо? Сега ще разберете за какво е правилно това изказване. На 4-ти ноември 2015 година законопроектът беше включен в дневния ред за първо гласоподаване. Ако прочетете стенограмата, ще се убедите защо равнодушие от страна на народните представители към проблемите на хората става въпрос. Няколко пъти се обръщах с апел към парламентарните групи да се съберат и поддържат закона и да решим проблемите.
BN: Ние ще публикуваме линк към тази стенограма: http://www.parliament.bg/bg/plenaryst/ns/51/ID/5450
Д.Б.: Добре ще извършите, дано я прочетат хората и сами да схванат на какви насмешки и намеци бях подложен.В този ден доста се надявах на поддръжката на омбудсмана Мая Манолова, само че тя въобще не се появи. Бих я попитал - Къде бяхте през 2015 година, г-жо Манолова? Хиляди българи изгубиха жилищата си, тъй като работодателите не им бяха плащали заплатите. А законът, който Мая Манолова е имала опция 10 години
поред да трансформира, беше и продължава да е неработещ.
BN: Какво променяше Вашият законопроект, господин Байрактаров?
Д.Б.: Преди да изработя този законопроект, беше изработен доста сериозен разбор на цялата скица, която превъщаше неточните работодатели в недосегаеми. Решението е доста просто! Установихме, че в над 90 % от случаите служащите осъждат работодателите, доставят се с изпълнителен лист, само че се оказва, че няма с какво да се обезпечи осъществяването му. Затова аз предложих служащият да получава неизплатените си заплати на база изпълнителен лист от гаранционния фонд, а страната, която е позволила това да се случи, да приложи цялата си мощ да събере вземанията си от неточния шеф. Просто и дейно. Практиката демонстрира, че колкото по-опростен е един закон, толкоз по-лесно се ползва той.
BN: Вярвате ли на омбудсмана Мая Манолова?
Д.Б.: Не, не й имам вяра и имам своите съображения за това. BN: Разбрахме,че тя е била Ваша състудентка, по този начин ли е?

Д.Б.: Да, по този начин е. Бяхме в един курс в УНСС в катедра Труд и обществена отбрана. Това обаче няма никакво значение за установяване на моето мнение. Когато бях депутат, тя ме е търсила и късно вечер за помощ в качеството й на омбудсман и аз постоянно съм се отзовавал.
BN: А в този момент потърси ли Ви за мнение?
Д.Б.: Не,не ме е търсила! Няма да се учудя даже в случай че се направи, че не ме познава! Всъщност, тя към този момент го направи един път.
BN: Благодарим Ви, господин Байрактаров.


Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР