БНБ вдигна основния лихвен процент (ОЛП) за декември на 1.3%.

...
БНБ вдигна основния лихвен процент (ОЛП) за декември на 1.3%.
Коментари Харесай

Последен шанс за длъжниците да платят по-малко за просрочие

БНБ подвигна главния лихвен % (ОЛП) за декември на 1.3%. Увеличението е  с 0.71 процентни пункта, или повече от двойно спрямо предходния месец. През ноември ОЛП бе 0.59%, през октомври - 0.49%, а през септември - 0%. Лихвата бе нулева в продължение на доста години. Стойността на индикатора обаче от дълго време няма директна връзка с определянето на лихвите по заеми и депозити.

По-високият ОЛП обаче е удар за длъжниците. Основната рента се употребява основно за изчисляването на наказателната или законната рента при веселба. Това касае просрочените такси, налози и други държавни вземания, невнесените здравни осигуровки и компенсациите при несъблюдение на парично обвързване по Закона за отговорностите и договорите. Изчисляването се прави, като се добави 10% към главния лихвен %. Доскоро борчлиите плащаха единствено 10% за забавените заплащания, само че отсега нататък разходът ще е по-голям.

Длъжниците обаче имат още един късмет да платят по-малко. Политиката на Национална агенция за приходите е да трансформира  лихвата, която се натрупа за неплатени в период налози, такси и санкции единствено два пъти годишно - на 1 януари и на 1 юли. Така че до края на годината законната рента за веселба си остава 10%, защото се взима поради ОЛП за юли, когато беше 0%.

ОЛП има отношение също към годишния % на разноските (ГПР) при потребителските заеми. Той не може да надвишава повече от пет пъти цената на законната рента.

Увеличението на ОЛП у нас идва, откакто Европейската централна банка стартира да покачва лихвите от юли насам.

Последно в края на октомври ЕЦБ подвигна главния си лихвен % с 0.75 и по този начин той доближи най-високото си равнище от 2009 година - 1.5%. Официално от банката неведнъж прецизираха, че задачата на начинанието е последователно да обуздае инфлацията в еврозоната.

Само преди дни президентът на ЕЦБ Кристин Лагард уточни, че инфлацията в еврозоната към момента не е достигнала своя връх и съществува риск тя да се окаже даже по-висока от равнището, което сега се чака.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР