БНБ работи с пълна сила, за да бъде изпълнена датата

...
БНБ работи с пълна сила, за да бъде изпълнена датата
Коментари Харесай

Андрей Гюров: За приемането на еврото трябва да говорим с реални факти и данни, а не с внушения и фалшиви новини

БНБ работи с цялостна мощ, с цел да бъде изпълнена датата за влизането ни в еврозоната - 1 януари 2025 година. Няма точни дати и интервали, в които да се мери инфлацията. Докладът за България може да бъде оповестен май, юни, юли. Аз съм уверен, че в края на 2024 година ще изпълняваме критерия за инфлацията и всеки месец ни доближава към това. 

Това сподели в предаването " Още от деня " по Българска народна банка подуправителят на Българска народна банка Андрей Гюров, който разяснява участието на България в еврозоната. 

" Нагласите у хората за приемането на еврото са основани на няколко фактора. Първият е, че за еврото се приказва с подправени вести и внушения, а не с обстоятелства. Вторият е, че би трябвало да засилим комуникационната кампания за участието ни в еврозоната. Всички обстоятелства и данни демонстрират, че няма страна, която е приела еврото, и да има отрицателни резултати или внезапно покачване на инфлацията. Трябва да приказваме доста по тази тематика с действителни обстоятелства и данни, с цел да са спокойни хората ", безапелационен бе Гюров.  

" В Българска народна банка следим доста деликатно цялата финансова система и даването на заеми. На базата на това се вземат решения, дали би трябвало да се ограничи кредитирането в даден бранш. В момента следим растеж при ипотечните креди. Наблюдаваме обстановката и на база тези наблюдения ще се вземе решение. Ако би трябвало, ще бъдем твърди и ще наложим ограничавания. С приемането на еврото би трябвало да се усилят лихвите по депозитите, както е във всички банки банки в Европейски Съюз ", разяснява Андрей Гюров тематиката за имотния балон и ще се спука ли той. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР