БНБ пусна нова българска възпоменателна монета на хан Тервел. Сребърната

...
БНБ пусна нова българска възпоменателна монета на хан Тервел. Сребърната
Коментари Харесай

БНБ пусна възпоменателна монета на хан Тервел

Българска народна банка пусна нова българска възпоменателна монета на хан Тервел.

Сребърната възпоменателна монета е с нанесено отчасти позлатяване и е на тематика " Хан Тервел ". Монетата е от серията " Средновековни български владетели " и ще влезе в послание от 26 юни, понеделник.

На лицевата страна на монетата в позлатен медальон е изобразен печатът на хан Тервел. Под медальона се намира номиналната стойност на монетата " 10 ЛЕВА ", емблемата на Българската национална банка с годината " 1879 " върху лента, както и годината на емисия на монетата " 2017 ". В тъдява е изписано " БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА ".

На гърба на възпоменателната монетата е ситуирано изображение на хан Тервел, което е отделено със зрънчест пръстен. На изображението хан Тервел предвожда българската армия. В тъдява по външния пръстен е изписано " СРЕДНОВЕКОВНИ БЪЛГАРСКИ ВЛАДЕТЕЛИ " и " ХАН ТЕРВЕЛ ".

Възпоменателната монета е с номинална стойност от 10 лв.. Тя е направена от сребро с проба 925/1000. Монетата има и нанесено отчасти позлатяване. Качеството на монетата е мат-гланц, а тежестта ѝ е 23.33 година В диаметъра си възпоменателната монета е 38.61 мм. Тя има равен гурт.

Монетата е пусната в тираж от 3 000 броя. Тя се продава на касите на Българска народна банка на цена от 66 лв..

Автори на художествения план са Елена Тодорова и Тодор Тодоров.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР