БНБ отмени основната част от мерките си, взети за противодействие

...
БНБ отмени основната част от мерките си, взети за противодействие
Коментари Харесай

БНБ разреши на банките да разпределят и изнесат печалба от близо 4 млрд. лв.

Българска народна банка анулира главната част от ограниченията си, взети за противопоставяне на икономическия потрес от пандемията от Covid-19, излиза наяве от на институцията.

Отпада и ограничаването върху изплащането на дивиденти, което значи, че най-големите финансови институции, които са с задгранична благосъстоятелност, ще могат да изнесат облагите си зад граница.

Това важи за облагите от последните три години – 2019 година, 2020 година и 2021 година, които са на обща стойност от към 3.9 милиарда лева Преди пандемията огромните банки с непозната благосъстоятелност изнасяха към централите си всяка година.

През 2021 година най-висока облага у нас е осъществила Банка ДСК – 393 млн. лева, следвана от УниКредит Булбанк – 313 млн. лева, ОББ – 171 млн. лева и Пощенска банка – 168 млн. лева

Решението на Българска народна банка идва няколко седмици откакто Европейският съвет за систематичен риск предизвести 5 страни, измежду които и България, за. У нас той е обвързван с риска да се завихри серпантина сред цените на жилищата и взрива в кредитирането на парцели.

Решението се взема и до момента в който е в ход. Срокът за внасяне в Народното събрание на номинации за шеф изтича в първата десетдневка на март.

В началото на пандемията от Covid-19 през март 2020 година централната банка разгласи пакет от ограничения на обща стойност 9.3 милиарда лева Едната от тях бе задължението комерсиалните банки да капитализират цялата си облага за 2019 година в размер на 1.6 милиарда лева Идеята беше парите да послужат за укрепване на капитала им.

Другото главно предписание бе банките у нас неотложно да понижат задграничните си експозиции, което върна назад в българската банкова система към 7 милиарда лева Това бяха пари на българските банки, държани в централите им в Европа поради по-добра рентабилност спрямо негативната рента в Българска народна банка.

С решение на управителния съвет от 24 февруари тези ограничения се анулират.

Управата на Българска народна банка одобри решение за прекратяване на ограничаването за разпределение на облагата на банките за 2019 година и 2020 година, оповестиха от институцията. Оттам прибавиха, че стъпката е в синхрон с решението на Европейската централна банка и Европейския съвет за систематичен риск да не възобновят действието на рестриктивните мерки върху разпределенията по време на пандемията от Covid-19.

Единственото изискване, което слага Българска народна банка, е банките да показват проекти пред нея за систематизиране на облагата си за 2019, 2020 и 2021 година, които щели да бъдат " предмет на контролен разговор ".

От 1 април управителният съвет прекратява и мярката за ограничение на задграничните експозиции на банките. Това значи, че арестуваните преди две години към 7 милиарда лева още веднъж могат да бъдат употребявани за експозиции в чужбина.

" За интервала на деяние тази макропруденциална мярка способства за устойчивото усъвършенстване на ликвидната позиция на банките и банковата система. Българска народна банка прекратява рестриктивните мерки при отчитане на постигнатия резултат, като в същото време ще продължи постоянно да проучва съответните опасности и остава в подготвеност да приложи подобаваща макропруденциална мярка при нужда ", оповестиха още от централната банка.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР