БНБ отчете, че лихвите по потребителските кредити са тръгнали нагоре,

...
БНБ отчете, че лихвите по потребителските кредити са тръгнали нагоре,
Коментари Харесай

Българи, Треперете! През Есента Се Задава Ценови Шок, Всичко Ще Поскъпне!

БНБ регистрира, че лихвите по потребителските заеми са тръгнали нагоре, а банкерите от месеци предизвестяват, че лихвите са стигнали дъното и отсега нататък ще вървят нагоре.

Задаващото се нарастване на природния газ от октомври ще докара до лавинообразно повишаване, като първо ще се отрази на парното и топлата вода. Държавното дружество " Булгаргаз " изиска повдигане на цената с повече от 14%. Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов съобщи, че повишаването е неизбежно, само че е допустимо процентът да е по-малък. Синьото гориво е " вързано " с котировките на петрола на интернационалните пазари и на $. По закон нарастването на газа с повече от 5% се отразява и в цената на парното и топлата вода.

Бензинът и дизелът са много по-скъпи от предходната година, а новините за петрола са спорни и нищо чудно котировките да продължат още нагоре, което ще е неприятно и за водачите с частни коли, и за превозвачите, а също така ще бъде следващ мотив за промяна на цени в разнообразни производства и услуги. " Жегата " в интернационалните връзки продължава - като се стартира от проблемите по оста Съединени американски щати - Китай и се стигне до упованието Иран да свие предлагането на петрол поради щатските наказания.

Шофьорските несгоди не стопират дотук, тъй като се чака дълготрайно повдигане на застраховката " Гражданска отговорност ". Само преди седмици застрахователните компании за следващ път покачиха полиците приблизително с 50-60 лв.. И те, и Комисията за финансов контрол са единомислещи, че повишаването ще продължава поетапно и доста, тъй като в този момент приходите от продажба на застраховката не можели да покрият изплащаните компенсации, изключително за произшествия, породени в чужбина.

Голямото есенно повишаване ще засегне и пушачите. Депутатите към този момент взеха решение да вдигнат акциза за бездимните цигари, чийто пазар в България стремглаво се уголемява.

Поскъпването на природния газ ще засегне цели промишлености като химическата. Ще засегне и производството на самун. Пекарните чакат двоен удар и тъй като житната годишна продукция е по-лоша от предстоящата, а забележителна част от качествената българска пшеница към този момент отпътува в чужбина. Пшеницата от новата годишна продукция ще е по-скъпа. Прибирането на реколтата стартира при цена 300 лв. за звук, в този момент е 350 лв., показаха от агроминистерството.

Ресорният министър Румен Порожанов индиректно призна, че се притеснява от ценови скок, като заяви, че възнамерява диалози с управленията на огромните търговски вериги в търсене на разновидности за по-плавно повишаване.

Поскъпват и млечните артикули. Цените на сиренето и кашкавала вървят нагоре паралелно с акциите и ограниченията за разграничение на същинските от имитациите, съдържащи палмово масло и други нетипични съставки. Качественото сирене е скъпо, изясняват и производители, и специалисти, въпреки че в България скъпо и качествено не постоянно вървят ръка за ръка.

Противоречиви са прогнозите за повишаването на жилищата. Според някои брокери цените на жилищата и наемите към този момент са стигнали пика си, само че съгласно други ще порастват още. А в случай че депутатите одобрят предложенията на Министерството на финансите за промени в Закона за локалните налози и такси, от следващата година българите ще заплащат двойно по-висок " сграден налог " за главното си жилище
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР