БНБ очаква лихвите в България да растат все по-бързоБългарската народна

...
БНБ очаква лихвите в България да растат все по-бързоБългарската народна
Коментари Харесай

Вечерни новини: Кандидатите за БНБ; ЕК порица България за техническите прегледи

БНБ чака лихвите в България да порастват все по-бързо
Българската национална банка (БНБ) предвижда повдигането на лихвите в България да се форсира до края на годината поради преместването на затегнатата парична политика в еврозоната и поради нарастването на наложителните минимални запаси за банките. Това безспорно ще се отрази и на финансовото положение на кредитополучателите, се показва в тримесечния отчет „ Банките в България “ на централната банка.
Еврозоната предстоящо раздели претендентите за Българска народна банка
Позицията по присъединението на България към еврозоната бе сякаш главната разграничителна линия сред претендентите за шеф на Българската национална банка – сегашния Димитър Радев (ГЕРБ) и икономиста Любомир Христов („ Възраждане “). Те бяха изслушани по време на съвещание на бюджетната парламентарна комисия. Кандидатът на ГЕРБ препотвърди позицията си за допустимо най-бързо влизане в еврозоната – още от 1 януари 2025 година и акцентира, че централната банка и комерсиалните банки до момента са на 95% подготвени с подготовката.
Кандидат-гуверньорът на Българска социалистическа партия се отхвърли от конкуренцията за Българска народна банка
Българска социалистическа партия отдръпват претендента си за шеф на Българската национална банка (БНБ). Това заяви водачът на партията Корнелия Нинова на брифинг в Народното събрание. Тя посочи, че Николай Каварджиклиев самичък е взел това решение и социалистическата партия го поддържа изцяло.
„ Галъп “ също регистрира възходяща преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ
Трета социологическа организация дава забележителна преднина на ГЕРБ пред дребната коалиция „ Продължаваме промяната – Демократична България “. Проучване на „ Галъп интернешънъл болкан “, извършено сред 29 юни и 9 юли 2023 година измежду 809 пълнолетни души, демонстрира, че в случай че изборите бяха при започване на този месец, ГЕРБ-СДС би получила 26.4% поддръжка, а ПП-ДБ – 21.8 на 100.
БДЖ (евентуално) преоткрива ПОС терминалите
Българските държавни железници (БДЖ) ще се модернизират. Оказва се обаче, че тази " рационализация " е просто въвеждане на ПОС терминали – опция за картови разплащания, която съществува в съвсем всяко магазинче от доста години. Новината за тази " иновация " заяви за БНР Ивайло Георгиев, шеф „ Продажби и обслужване “ в държавното дружество. По думите му към този момент има оповестена социална поръчка.
Европейска комисия подвигна червен картон на България за техническите прегледи
Европейската комисия порица България поради това, че не е транспонирала инструкция, свързани с периодическите прегледи за инспекция на техническата редовност на МПС-та и техните ремаркета. Срокът за приемането на наредбите е бил септември предходната година.
Фандъкова даде старт на градежа на многоетажен паркинг в „ Слатина “
Столичният регион „ Слатина “ ще се снабди с многоетажен надземен паркинг, който ще е ситуиран до пазара „ Ситняково ". Кметът на София Йорданка Фандъкова, ръководителят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и изпълнителният шеф на „ Пазари Изток “ ЕАД Даниела Стойнева направиха първа копка на терена, където ще се построява оборудването, оповестяват от пресцентъра на Столична община.
България упреква Румъния за бавещия се ферибот Русе – Гюргево
Фериботът Русе – Гюргево, който се очакваше да проработи през лятото на предходната година, към момента се бави и е под въпрос дали ще стартира да се движи това лято. Транспортната връзка е от изключително значение за по-бързото прекосяване сред България и Румъния, защото има капацитет да разтовари тежкия трафик по „ Дунав мост “ 1, който в летните месеци е изключително претрупан.
„ Черноморски улов “ преоткрива българската морска храна
Идеята за компанията „ Черноморски улов “ се заражда през 2018 година, когато Георги Гавазов и Димитър Димитров стартират да събират хрумвания и опит от Черноморския район. Двамата съдружници споделят недоволството си, че България е черноморска страна, а рибните ни артикули не участват на нашата софра. Според тях доста хора не гледат на благосъстоянието в Черно море от страна на превъзходните му качества и не е редно суровините в него да се считат за второ качество.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР