БНБ и банките в страната са започнали да прилагат и

...
БНБ и банките в страната са започнали да прилагат и
Коментари Харесай

БНБ вече блокира сметките на Пеевски и Божков

 Българска народна банка и банките в страната са почнали да ползват и постановат ограничаващи ограничения на лицата, включени в листата за наказания по закона " Магнитски ". Това излиза наяве от официално известие на Централната банка  

Сред засегнатите са предприемачите Васил Божков и. Именно техните имена бяха включени в листата със наказания на Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединени американски щати.

Съгласно изискана от банките и получена в Българска народна банка информация, всички банки в страната с открити сметки и настоятелен взаимоотношения с горепосочените лица към този момент са подхванали нужните ограничаващи ограничения, в това число блокиране на сметки, блокиране на карти, наложени запори и закриване на сметки. Някои от тези ограничения са подхванати авансово на други учредения преди публикуването на листата на OFAC, прецизират от финансовата институция. 

Установените вътрешни правила и процедури в банките и настоящата нормативна рамка дават опция за използване на плануванаъа в Закона за ограниченията против изпиране на пари процедура. Тази процедура включва известяван от банките на дирекция " Финансово разузнаване “ на Държавна организация " Национална сигурност “ (ДАНС), прекъсване от ДАНС на избрана интервенция или договорка за период до 5 работни дни, известяван от ДАНС на прокуратурата, искане от прокуратурата пред съответния съд за налагане на запор или забрана, изговаряне от съда в период до 24 часа.

В допълнение към това Българска народна банка изпрати до всички банки инструкции за спомагателни дейности и ограничения във връзка с клиенти на банките, включвани в описи на OFAC или аналогични описи на Министерството на финансите на Република България.

Българска народна банка осведоми Министерския съвет, Министерството на финансите, Министерството на правораздаването, Министерството на външните работи, Министерството на вътрешните работи и ДАНС за напътствията, изпратени до банките. Българска народна банка също акцентира нуждата да бъде ускорена подготовката на законодателно решение, обвързвано с използването на сходни ограничаващи ограничения, предприемани от други страни, на национално равнище, с оглед неговото внасяне без в допълнение закъснение в идващото Народно заседание.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР