БНБ да предостави на Народното събрание информация за финансови ангажименти

...
БНБ да предостави на Народното събрание информация за финансови ангажименти
Коментари Харесай

Комисията за сделката за ЧЕЗ приключи работа, но очаква информация от БНБ

БНБ да даде на Народното събрание информация за финансови задължения на български банки, свързани с покупката на активите на ЧЕЗ в страната - тази рекомендация е записана в отчета, с който през днешния ден завърши работа краткотрайната парламентарна комисия, основана да откри обстоятелствата към продажбата на българския бизнес на чешката компания на локалното сдружение " Инерком ".

Особено мнение по заключителния отчет, който следва да бъде прегледан и в пленарната зала, показаха както представителите на Българска социалистическа партия, по чиято самодейност и под чието управление комисията беше образувана, по този начин и ГЕРБ и Движение за права и свободи, осведоми " Фокус ".

Председателят на краткотрайното звено Жельо Бойчев (БСП) сподели, че задачите на комисията са изпълнени отчасти и тя не е дала отговор на публичното очакване да обясни кой и с какви средства купува активите на енергийната компания, а по този начин остава неразбираемо и кой е купувачът. " Възлагаме на Българска народна банка да даде информация за финансовите задължения на български банки, свързани с тази договорка. Искаме да бъде изработен и обзор на активността на специфичните служби в целия ход на договорката ", сподели националният представител. Той съобщи, че смисълът на тази информация е да разсее подозренията към договорката с ЧЕЗ и по какъв метод български банки са свързани с финансирането й. Бойчев не приема, че българските специфични служби нямат информация за хода на договорката и кои са ангажираните лица. " Комисията желае обзор на тяхната активност. Няма смисъл да гласуваме бюджет за тези служби, с цел да се окаже, че когато е нужна подобен вид информация, не можем да я получим ", сподели депутатът от Българска социалистическа партия. " За нас по начало комисията не бе образувана с цели, които да са потребни за ръководството и обществото ", сподели Рамадан Аталай от Движение за права и свободи, представен от 3e-news.net.

Спорове породиха към това коя институция би трябвало да изготви критериите, по които Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) ще се намесва в покупко-продажби за продажба на дялове в енергийни сдружение. Това пълномощие й беше обещано неотдавна с изменение в закона, предизвикано от договорката сред ЧЕЗ и " Инерком ", само че остана неизяснено какви ще са критериите, по които регулаторът ще ги управлява. В последна сметка този текст отпадна,

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сделката за ЧЕЗ (126)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР