BMW M5 често е наричан суперавтомобил в костюм“ и всяко

...
BMW M5 често е наричан суперавтомобил в костюм“ и всяко
Коментари Харесай

Да подредим поколенията на BMW M5 от най-лошото до най-доброто

BMW M5 постоянно е именуван „ суперавтомобил в костюм “ и всяко потомство на спортния седан е отговаряло на тази мантра по един или различен метод. М5 се е трансформирал в синоним на концепцията за обезпечаване на чудовищна мощ в сдържана опаковка, която неентусиастите не биха асоциирали с нищо друго с изключение на с разкош, и този статут на sleeper е голяма част от това, което прави М5 толкоз обичан. 

С смяната на времената и условията на клиентите се развива и М5, като с всяко последващо потомство се вкарват нови технологии, за положително или неприятно.

Класацията е дело на създател от carbuzz.

Прескачаме E28 M535i, тъй като това беше трансформация на елементарната Серия 5, насочена към performance-a, а не пълностоен М план. 

6. E60

Крещящото E60 M5 се появи в средата на 2000 година, когато BMW към момента участваше във Формула 1. Тъй като колите от F1 от тази ера разполагаха с V10 мотори, M5 получи нов мотор S85 V10 – 5,0-литрово естествено аспирирано страшилище с 500 конски сили.

Това е същата мощ, която получавате от истинското Lamborghini Gallardo, и огромният седан можеше да направи от 0 до 96 км/ч за 4,1 секунди. Премахнете електронния ограничител и четиривратият автомобил може да надвиши 320 км/ч. Имаше и комби вид.

От BMW постоянно са вкарвали доста технологии в М5, а този модел получи доста нова електроника, която включваше седалки, които можеха да помпат опорите от едната страна, с цел да ви държат компактно в завои, и soft-close порти (на балкански език – вакуум на вратите), само че никой не си спомня какъв брой неприятна може да стане електрониката с времето, тъй като най-болезнената тематика на това потомство е автоматизираната ръчна скоростна кутия SMG, която беше доооста тромава.

Тези дефекти може да извадят E60 от битката за предстоящ типичен автомобил, само че той постоянно ще има особено място в сърцата на почитателите на Bimmer.

5. F10

Тази взривоопасна машина е първото потомство на М5, което разполага с турбокомпресори, въпреки и не първото, което е било премисляно за такава технология (повече за това по-нататък в текста).

F10 получи двa охлюва, като 4,4-литровият V8 на S63 предосатвя зашеметяващите 552 к.с. Това може да наподобява достoйно за прозявка през днешния ден, само че това беше по времето, когато 458 Italia доминираше в света на суперавтомобилите единствено с 10 “кончета ” повече. 

За следващ път М5 беше performance седан с подобен боеприпас, който можеше да накара доста по-скъпи модели да се поизпотят. Изключителното качество на направата значи, че това би трябвало да е добра покупка на пазара на използвани коли, а като последното М5 с хидравличен сервоусилвател на кормилото има равнище на противоположна връзка, което е окончателно изгубено.

Това потомство, колкото и бързо да беше, стана много тежко. За да се компенсира това, S63 беше надъхан да бъде доста изострен като реакции, а това значи, че ръководството на M5 без помощта на електронна интервенция може да се окаже предизвикателство за начинаещи водачи. Първият по рода си M5 Competition оказа помощ да се поправи това, макар че след V10 на предшественика си F10 към момента изглеждаше по-малко специфичен.

F10 си остава пример за „ сдържана мощност “ и единствената причина, заради която не се появява по-високо в този лист, е, че другите генерации на M5 са просто по-завладяващи.

4. F90

Мнозина възприемаха този красавец по-скоро като обновен F10, в сравнение с като напълно нов модел, само че към този момент мъртвият F90 M5 (който отстъпва място на идващия следващата година G90) беше напълно видоизменен и изведе марката на напълно ново равнище на показване.

Моделът S63 от F10 остана (в усъвършенствана форма с 591 к.с.), само че вместо да изпраща цялата мощ само към задните колела, това беше първият M5, който получи система за задвижване на всички колела, наречена M xDrive. 

В резултат на това M5 най-сетне можеше да се състезава с съперниците от Audi RS и Mercedes-AMG в мил съревнование от място, като в същото време запазваше хулиганското си алтер его, когато лидерът искаше да се движи странично и да гумите да пушат като ямаец.

Освен изтръпналото електрическо кормилно ръководство, външния тип, който може би е напълно леко еволюирал от предшественика, и може би прекомерно огромната цифровизация в салона, тук няма какво да се желае, а в извънредно отличната форма CS с 627 к.с. М5 надминава себе си. 

Намираме се в интервал, в който BMW резервира най-хубавата си работа за специфичните издания, и въпреки това да значи, че елементарните М модели не са толкоз положителни, колкото биха могли да бъдат през цялото време, то разрешава на седаните М5 да продължат да се конкурират със суперавтомобилите на доста по-ниска цена.

3. E34

E34 е продължение на оригинала и е един от най-големите шлагери на BMW. Като правоприемник на напълно нов модел на марката, E34 беше ненапълно внимателен в метода си, само че не по-малко прочут в осъществяването.

Той резервира 3,5-литровия редови шестцилиндров мотор на своя предходник (на американския пазар) S38, само че прибавя кован колянов вал, по-голям ход на буталото, нови разпределителни валове и електронно ръководство на мотора от Bosch.

311 к.с. бяха солидна цифра в края на осемдесетте/началото на деветдесетте години, само че BMW и AMG таман бяха почнали битката си за власт, а в Мюнхен даже мислеха за мотор на McLaren F1.

Залогът беше нараснал с 3,8-литровия вид на S38 с мощ 335 к.с., с цел да може BMW още веднъж да има най-бързия седан с четири порти в света. За подтекст, това е същата мощ, предлагана от доста по-модерната Серия 1 M Coupe, и то с две турбини.

Със удивително удобна возия и в същото време отлично уравновесено шаси, това е един от най-великите коли, излизали от Европа – с емблема М5 или не, а тези в Италия несъмнено са мразели, че седанът е също толкоз бърз, колкото Ferrari 348.

BMW показа и първото в историята си М5 комби в E34, с което сложи началото на династията на уберкомбитата, която скоро ще бъде възродена.

За благополучие, от BMW не са осъществявали всяка чудата концепция, която им е хрумвала. Разработен е първообраз на кабриолет със сгъваем текстилен покрив и по-скосено предно стъкло, който е със 100 кг по-тежък. Ужасяващо е, че той не съумява да стигне до произвеждане не поради това, което е, а тъй като BMW не може да си разреши да рискува с такава инвестиция.

2. E28

Терминът, с който се разказва М5, не е инцидентен – той в действителност е съчетал ДНК на суперавтомобил с настоятелен външен тип. Единственият сериен суперавтомобил на BMW, M1, съобщи своя 3,5-литров редови шестцилиндров мотор M88 на суперседана.

Всъщност стилът му е надалеч по-сдържан от този на M535i, като заобикаля крещящия спойлер. М значки и ленти бяха стратегически ситуирани по автомобила, като единствено загатваха какво се крие под тях.

Двигателят е задоволително друг, с цел да получи нов код (M88/3), и развива 273 к.с. Въпреки двата цилиндъра по-малко, тази мощ е повече, в сравнение с Tipo V8 от Ferrari 328. Другите акценти включват изцяло без значение окачване, четирибутални спирачни апарати, скоростна кутия с близки предавателни цифри и диференциал с лимитирано превъртане.

Произведени са единствено 2145 ръчно съединени екземпляра, само че тези в Съединени американски щати в действителност са се оказали с късата съчка. Задължителните за Съединени американски щати катализатори означаваха, че трябваше да се задоволим с мотор S38 с 255 к.с., тъй че в случай че този лист се основаваше единствено на моделите с американска спецификация, класирането на E28 щеше да падне.

1. E39

Явно не върша никакви нови разкрития, като предпочитам този автомобил за обичания си M5, само че знаете ли, че най-хубавото BMW M5, правено в миналото, е било напът да не се случи? И е било на ръба да бъде с редови шестцилиндров мотор с турбокомпресор, а не с V8.

Да – съгласно един доста осведомителен и просторен исторически материал за историята на създаването на S38 и M88 във форума MyE28, изпълнителните шефове на BMW са считали, че 540i и неотдавна показаният E36 M3 ще задоволят потребностите на притежателите на E34 M5, само че и двамата с вас, четейки това, се чудим какво, по дяволите, „ са пушили “. 

Нима са очаквали клиентите на E34 да се изръсят за два автомобила? Фанатиците не бяха удовлетворени, защото смятаха, че нито М3, нито 540i са задоволително извънредни.

За страдание, Е34 съобщи доста неща на потомството си, само че ръчната направа не беше едно от тях и когато BMW най-сетне отстъпи пред настояванията за конструиране на М5, той беше на същата линия като елементарната Серия 5.

Но няма значение – шасито на E39 беше съвършено и ненапълно разбираме за какво ръководителите на BMW са считали, че то може да е задоволително положително и без значка М. Според Top Gear в някакъв миг, частично в отговор на характерностите, показани от E34 Alpina B10 Bi-Turbo, в Мюнхен обмислят да поемат по пътя на редовия шестцилиндров турбодвигател на няколко от своите спортни коли.

Вместо това в последна сметка получихме славния V8 въз основата на M62 S62B50 с 400 конски сили. Той се продаваше повече от E34 за половината време.

Оформлението на четирите тръби на изпускателната система на М5 съвършено илюстрира сдържания, само че величествен жанр, в който всички немски автомобилни производители бяха толкоз положителни по това време, и въпреки от горното да излиза наяве, че любовта ми към Е39 се дължи най-вече на инженерната му талантливост, не може да се пренебрегне фактът, че всеки, който види Е39, вижда нещо привлекателно – или най-малко не грозно – и аз сигурно попадам в първия лагер.

Да, купето е първокласно, само че и целенасочено, и несъмнено, необятният диапазон на оборотите на V8 с естествено пълнене и превъзходната нотка от ауспуха са задоволителни учредения за първото място.

Освен E28, може би нито едно M5 не е улавяло по този начин тънко изкуството да изглеждаш като гибелен палач в съвършено ушит костюм на Армани. Навремето E39 подсказваше, че изпод има нещо злокобно, само че не чак толкоз, че да отблъсне инцидентните boy-racer-и да опитат шанса си.

Можеше да го вземете на Cars & Coffee или да го паркирате на аления килим – питайте Мадона и Клайв Оуен (потърсете в Гугъл „ BMW The Hire “, с цел да разберете защо говоря) – и той щеше да наподобява като вкъщи си и на двете места.

Хей, хора от BMW, в името на любовта към колите, апелирам, научете още веднъж този трик. Имате отлични мотори и водеща в класа си динамичност на шасито. Моля, просто ни дайте хубостта, която италианското дизайнерско завещание на М5 изисква.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР