„БМФ Порт Бургас“ ЕАД е първият пристанищен оператор, лицензиран по

...
„БМФ Порт Бургас“ ЕАД е първият пристанищен оператор, лицензиран по
Коментари Харесай

„БМФ Порт Бургас“ е инвестирала милиони срещу контрабандата на горива

„ БМФ Порт Бургас “ ЕАД е първият пристанищен оператор, лицензиран по новия Закон за акцизите и данъчните хранилища. Той е и единственият, който е извършил новите условия още преди изменението на нормативната уредба през август 2017 г, чиято съществена цел е битката с контрабандата на горива.

 Новият закон изисква всички лица, които одобряват, разтоварват, съхраняват или извеждат енергийни артикули от пристанища и митнически хранилища да употребяват средства за премерване, посредством които наблюдението и контрола да се реализират в действително време.

„ Ние изцяло поддържаме всички новаторски решения на държавната администрация. Като концесионер и пристанищен оператор, за нас е значимо да няма сива стопанска система. Всичко, което изградим в пристанището, месец по-късно става държавна собственост”, сподели изпълнителният шеф на „ БМФ Порт Бургас” Борис Балев по време на конференция. Той посочи, че още преди изменението на закона през август 2017 година пристанището към този момент е било внедрило новата система. На 30 май операторът е получил писмо от бургаската митница, от което става видно, че „ БМФ Порт Бургас “ ЕАД е приведено в сходство към настоящото законодателство.

От началото на концесионния контракт през 2012 година до момента сдружението е вложило в пристанищните терминали „ Изток 2” и „ Запад” 99 млн. евро. За да отговори на новите условия на Закона за акцизите и данъчните хранилища „ БМФ Порт Бургас” е вложило 12 млн. лева в оборудванията за разтоварване на ВВГ /втечнен газ пропан бутан/ и 3 млн. лева в мястото за разтоварване на дизел. Изградена е нова и напълно автоматизирана система за премерване количеството горива, които минават през точките за надзор на разходомерите и предават в действително време данни на Митница „ Бургас “.

Тъй като „ БМФ Порт Бургас “ е бил единственият оператор, който е бил подготвен с цялостното осъществяване на новите нормативни отговорности до влизането в действие на новия закон – от 1 януари 2018 година, е бил даден 6-месечен гратисен период, с цел да могат и останалите да синхронизират работата си съгласно новите условия. Той изтича на следващия ден.

„ Ние използвахме този период, с цел да модернизираме към този момент построената система. Подкрепяме всички новаторски решения на държавната администрация. Имаме чудесно взаимоотношение с Митница Бургас, разяснява още Борис Балев.

 Измервателни уреди са планувани и инсталирани на терминала за разтоварване на ВВГ още по времена построяването му през 2015 година Разтоварването на дизел също постоянно се е проследявало в действително време от митническите управляващи.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР