Бляскав успех постигнаха четиримата български състезатели на втората Европейска младежка

...
Бляскав успех постигнаха четиримата български състезатели на втората Европейска младежка
Коментари Харесай

Два златни, сребърен и бронзов медал за България от втората Европейска младежка олимпиада по информатика

Бляскав триумф реализираха четиримата български състезатели на втората Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI 2018 в Инополис, Русия и по този начин доближиха до влиятелното второ място в отборното класиране.

Ето и разпределението на медалите в тима:

· Андон Тодоров, 8 клас в Софийска математическа гимназия „ Паисий Хилендарски “ – златен орден

· Виктор Кожухаров, 9 клас в Математическа гимназия „ Баба Тонка “ в Русе – златен орден

· Георги Петков, 8 клас в Софийска математическа гимназия „ Паисий Хилендарски “ – сребърен орден

· Константин Каменов, 8 клас в Софийска математическа гимназия „ Паисий Хилендарски “ – бронзов орден.

Отличните им достижения донесоха горделивост и задоволство на проф. доктор Каталина Григорова, началник на тима и учител в Русенски университет „ Ангел Кънчев " и Петър Петров, заместник-ръководител на тима и преподавател в Софийска математическа гимназия „ Паисий Хилендарски “.

„ Младежите ни освен оправдаха, само че и надминаха упованията за чудесно показване. Изключително горди сме от медалите, с които те се завръщат в България – това ни дава голям тласък да продължим да ги поддържаме за още по-големи триумфи и потвърждава, че по-ранното образование дава голямо преимущество. Постижението им е ослепителен образец за всички, които вървят по техните стъпки и сигурен знак, че страната ни резервира водещите си позиции в спортното програмиране в Европа “, сподели проф. Красимир Манев, президент на eJOI.

Медалите бяха връчени на тържествена гала на 31 юли в наличието на Андрей Поминов, първи заместник-министър на образованието и науката на Република Татарстан, Кирил Семеникин, шеф на Университета Инополис и проф. Красимир Манев, президент на eJOI. „ Този месец в Русия се случиха две огромни събития – международното състезание по футбол и eJOI”, сподели в приветствената си тирада Андрей Поминов.

Младежите ни опазиха и усъвършенстваха триумфа си от първото издание на eJOI през 2017 година Тогава Андон Тодоров и Константин Каменов станаха сребърни медалисти, а Виктор Кожухаров и Георги Петков завоюваха бронзови медали.

Втората Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI 2018 се организира от 26 юли до 1 август в университета в Инополис – първото висше образователно заведение в Русия, фокусирано върху високи технологии и роботика. В eJOI 2018 взеха присъединяване тимове от 21 страни членки на Съвета на Европа. Състезателните дни още веднъж бяха два, като резултатите можеха да се наблюдават в действително време на уеб страницата на олимпиадата.

Церемонията по разкриване бе на 27 юли с приветствена тирада от заместител министър-председателя на Република Татарстан и министър на информацията и връзките Роман Шайкутдинов, шефа на Университета Инополис Кирил Семеникин и президента на eJOI проф. Красимир Манев.

Освен празник на спортното програмиране, който дава високо самопризнание на младите гении на Европа, олимпиадата още веднъж извърши задачата си да бъде и трогателен фестивал на другарството и младостта. Участниците, които дойдоха от разнообразни точки на континента, имаха опция да опознаят културата на Татарстан, да видят и опитат обичайни места и развлечения и да основат мемоари за цялостен живот.

В почивния сред двата спортни дни състезателите и техните ръководители и придружители се потопиха в обичайния за татарстанската просвета празник Сабантуй (от татарски „ сабан “ – берекет, пролетна годишна продукция, работа на полето и „ туй “ – празник). Сабантуй е празник на богатия берекет и изобилието. Традиционно се провеждат атлетически съревнования, конни надбягвания, надпревари по битка и пукотевица с лък. Демонстрират се физически благоприятни условия, само че най-важно е всички присъстващи да се забавляват. Младите гении по програмиране се включиха и в работилница, където сътвориха обичайните за татарската и като цяло за съветската просвета матрьошки (декорирани дървени кукли). След края на втория спортен ден, състезателите, ръководителите и гостите посетиха островното градче Свияжск. Организирана беше и екскурзия до Казан, както и посещаване на цирково зрелище.

Инициаторите и създатели на eJOI – проф. Красимир Манев, гл. ас. Бисерка Йовчева, Алексей Христов и Елена Маринова са извънредно щастливи, че фантазията им освен се осъществя през 2017 година, само че през днешния ден към този момент се трансформира в традиция и написа нови забележителни страници в историята на спортното програмиране в Европа.

Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI (http://ejoi.org/) се организира за първи път в София, България от 7 до 13 септември 2017 година В пилотното издание вземат участие тимове от 22 страни членки на Съвета на Европа. Патрони на първото издание на eJOI са президентът на Република България Румен Радев, Мария Габриел, еврокомисар по цифровата стопанска система и общество и Тибор Наврачич, еврокомисар по образованието, културата, младежта и спорта. Инициатори и създатели на олимпиадата са проф. Красимир Манев, по това време президент на Международната олимпиада по информатика (IOI), тогава определен за президент на eJOI, Бисерка Йовчева, учител в Шуменски университет „ Константин Преславски “ и създател на Школа по информатика „ А&Б “ в гр. Шумен, Алексей Христов, ръководител на борда на Сдружението на олимпийските тимове по естествени науки (СООПН) и Елена Маринова, ръководител на Борда за развиване на СООПН и Президент на софтуерна компания Мусала Софт.

eJOI събира и отличава най-хубавите млади гении в спортното програмиране от страните членки на Съвета на Европа. Първото издание на Олимпиадата у нас съумява да сложи пред обществеността тематиката за нуждата от национална тактика за развиване на младите гении по информатика. Пилотното издание на еJOI потвърждава, че страната ни има упоритостта и работи за мощна ИТ промишленост и лидерско място на ИТ картата на света и че резултат в тази тенденция може да бъде реализиран посредством обединените старания на бизнеса, университетските среди, неправителствени организации, държавното управление и европейските институции.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР