Бляскав нов град ще се издигне в пустинята на Йордания

...
Бляскав нов град ще се издигне в пустинята на Йордания
Коментари Харесай

С нов високотехнологичен град Йордания ще търси съживяване на икономиката

Бляскав нов град ще се издигне в пустинята на Йордания през идващите три десетилетия, като ще се трансформира в евентуален противник на столицата на кралството Аман, бързо възходящ и все по-задръстен метрополис с 4 млн. души.

Обявявайки проектите за по този начин показания високотехнологичен химеричен план, Йордания става следващата близкоизточна страна, която залага на многомилионни доларови мегапроекти като капиталов магнит, носещ бързи стопански изгоди. Някои урбанисти обаче предизвестяват, че " градове, издигнати от нищото ", са рискови инициативи, и настояват, че е по-ефикасно да се усъвършенстват съществуващи градове. Йорданското държавно управление дава обещание, че към момента неназованият град ще притегли население от Аман, ще облекчи ужасните автомобилни тапи, ще разполага с жилища за междинната класа и ще даде подтик на тромавата стопанска система, страдаща от висока безработица.

Засега управляващите дават единствено откъслечна информация, откакто министър председателят загатна бъдещия град за първи път, с очевидно нормален звук, на среща с публицисти през октомври. Тази, съгласно популацията, мистериозност и методът " отгоре-надолу " обаче провокират всеобщи рецензии. Малцина йорданци са въодушевени от концепцията, даже и измежду жителите на Аман, които непрекъснато се оплакват от тапите в столицата. Някои подозират, че новият град

ще носи изгоди основно на хората с позиции в Йордания

и на техните бизнес протежета. Правителствени чиновници отхвърлят това. Тази седмица кметът на Аман Юсеф Шауарбе отбрани противоречивия план на среща с предприемачи, дипломати и представители на енергийния бранш и на екологични организации. Много от присъстващите изглеждаха скептично настроени. " Темата към момента не е добре проучена, - сподели кметът, когато бе притиснат за детайлности. - Когато приключим изследванията, ще обявим проектите и ще имаме ясни функции за държавното управление, жителите, вложителите и т. н. "

Шауарбе настоя, че Аман няма да остане подценен, когато Йордания, притисната от рекорден държавен дълг, пренасочи оскъдните си запаси към новия план. " Новият град не е нов Аман, само че е нужен, с цел да облекчи натиска върху столицата ", сподели той. Само допреди век Аман бе малко селце и е счита за млад измежду античните градове в района, като Багдад и Кайро. Днес в Аман живее над 40 % от 9,5-милионното население на Йордания.

Почти когато и да е на деня тук е час пик. Разрастването на града бързо изяжда скъпоценните зелени площи. Цели региони със средновисоко строителство и жилищни здания в песъчлив цвят се разгръщат по близките хълмове и долини, а няколко небостъргача оформят образа на центъра на града. Причина за този бърз напредък е

напорът на стотици хиляди палестински, сирийски и иракски бежанци

през последните десетилетия. Той е обвързван и с ускорената урбанизация в целия Близък изток и Северна Африка, където човешки маси от слаборазвитите селски региони се стичат в градовете в търсене на по-добри благоприятни условия за работа. Към средата на века повече от две трети от популацията на района, което се чака до 2050 година да доближи 646 млн. души, ще живее в градовете, против 56 % от 357 млн. през 2010 година, съгласно прогнози на Организация на обединените нации.

За миналите 20-ина години в Близкия изток бяха оповестени към 25 плана за нови градове. Приблизително половината от тях си остават единствено на уеб сайтове в интернет, сподели Сара Моузър, професор по урбанистична география в университета " Макджил " в Монреал. Останалите са мощно обратно в графика на построяването си. Според нея строителите на нови градове

постоянно подценяват провокациите, в това число набирането на големи капитали

и намирането на нужния експертен опит. При такива инициативи, имащи за основна цел облага, проектите за не толкоз доходоносни публични транспортни системи постоянно си остават на хартия.
" Бих посъветвала Йордания да работи внимателно " сподели Моузър.

 С нов високотехнологичен град Йордания ще търси възкръсване на стопанската система
© Associated Press

Многомилиардният доларов проект на Египет за нова столица, разгласен през 2015 година изостана от графика, откакто страната смени изпълнителите. Президентът Абдел Фатах ас Сиси обаче е решен да продължи с реализирането му. Той има намерение да ръководи от новия град от 2019 година, напускайки неуправляемия Кайро - най-големия град в арабския свят. Когато наскоро бе запитан за какво държавното управление харчи големи суми във време на стопански несгоди, той отговори: " Нямаме ли право да имаме фантазия? Не заслужаваме ли да имаме подобен град? "

Няколко от тези планувани градове в действителност се развиха добре през годините, в това число Икономическият град на саудитския крал Абдула, Модийн в Израел и Рауаби в палестинските територии.

Новият град в Йордания ще бъде построен на към 30 км източно от Аман върху безлюдна пустинна низина, оградена от пътища, водещи към Саудитска Арабия, Ирак, а в бъдеще - и към основното летище на страната. Той ще се строи посредством публично-частно партньорство върху държавна земя, като първите търгове се чакат към средата на 2018 година Правителствени чиновници не приказват доста за това по какъв начин ще наподобява той, като се изключи че го разказват като " образован град ", който ще употребява възобновима сила и ще има добре развъртян публичен превоз.

Смята се, че той ще бъде ситуиран върху повърхност от 390 кв. кв - по-малка, в сравнение с е нюйоркският квартал Куинс.
Първата фаза на строителството би трябвало да завърши до 2030 година, а целият план - до 2050 година Правителството обаче не е оповестило какъв брой се планува да бъде популацията му. Казва се единствено, че там би трябвало да бъдат преместени доста министерства и държавни институции. Право да строят там ще получат жилищни кооперации от държавни чиновници, хора с специалности и някогашни членове на силите за сигурност. Едно посещаване там предходната седмица установи, че

набелязаният регион е значително безлюден,

като епизодично минават единствено камиони и коли. Най-близкото място с човешка активност е паркинг за камиони, наименуван Мадуне, а по-нататък в пустинята се намират лагерът за сирийски бежанци " Азрак ", военна база и няколко разпръснати антични замъци, наричани каср.

Градът би трябвало да разтовари пренаселените Аман и Зарка - работническо предградие с население от 1,3 млн индивида. Двата града последователно се доближават един към различен с повишаването си през годините и се чака да доближат общо население от 10 млн. души към 2050 година

Налице са някои съмнения, че проектите за градежа на нов град имат за основна цел да отвлекат вниманието от икономическите проблеми, като повдигането на налозите и намаляването на дотациите, в това число и за хляба. " Това ангажира доста хора с една дълготрайна визия " във време на мъчителни фискални решения, сподели политическият анализатор Амер Сабайлех. Някои критици също по този начин предсказват, че планът ще подкопае развиването на Аман и други йордански градове, безредни и несъмнено без високи технологии и искра. " Трябва

да се развиват нашите градове, а не да се строи нов ",

сподели Марам Тауил, професор по урбанистика от Германско-йорданския университет в Аман. Тя и сътрудниците й от висшето образователно заведение оферират, с изключение на всичко друго, да бъдат основани обслужващи центрове в сегашните урбанизирани региони, с цел да се облекчи трафикът в градския център и да се запазят зелените пространства.

Тауил прикани градските планировчици да търсят стратегически решения. Според нея, в случай че Аман продължи да се разраства безотговорно, както до момента, " в него ще бъде невероятно да се живее ". Ако нещата продължат по-старому, тогава в действителност " ще има потребност от нов Аман ", сподели тя. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Близък изток (3208)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР