Bluetooth слушалки с изкуствен интелект диагностицират често срещани заболявания на

...
Коментари Харесай

Иновативни слушалки откриват слухови проблеми


Bluetooth слушалки с изкуствен интелект диагностицират постоянно срещани болести на слуха (снимка: CC0 Public Domain)

Безжични Bluetooth слушалки и AI система за машинно самообразование диагностицират по банален метод три постоянно срещани болести на ухото. Това става с неинвазивен аудиотест, който употребява тон, сходен на сонар, с цел да направи „ карта “ на структурата на ухото.

Разработката EarHealth на учени от Университета в Бъфало употребява набор от Bluetooth слушалки, допълнени с обърнати във вътрешността микрофони, свързани към приложение за смарт телефон. Системата изпраща чуруликащ аудио сигнал в ухото, а микрофоните записват по какъв начин този сигнал отеква през ушните канали. Така се основава профил на неповторимата форма на вътрешното ухо на всеки консуматор.
още по темата
На база направените изследвания може да се дефинира дали потребителят е здрав и дали има някакви слухови проблеми. При опитите с 92-ма доброволци системата е съумяла да сложи диагнози за три постоянно срещани болести, които трансформират геометрията на ухото, единствено посредством инспекция за промени в структурата на вътрешното ухо – с акуратност от 82,6%.

Трите положения, които технологията е способна да разпознава, са задръстване с ушна тиня, спукани тъпанчета и постоянно срещана ушна зараза, известна като отит. В значително от случаите системата е съумяла да ги разпознава доста преди да се трансфорат в съществени проблеми, излиза наяве от обява на Асоциацията за компютърни машини (ACM).

„ С EarHealth ние разработихме първата по рода си система, основана на слушалки, която следи здравословното положение на ушите по ефикасен, наличен и комфортен за потребителя метод “, споделя Жанпенг Джин, водещ създател на изследването. „ Тъй като има капацитет да открие тези положения рано, създаването може доста да усъвършенства здравето на доста хора “.

Сега откривателите работят за възстановяване на точността на системата, като ревизират каква роля играят характерни фактори, да вземем за пример съществуването на косми в ушите или следите от по-рано прекарани възпаления на тъпанчето. Но системата наподобява ефикасна, налична и задоволително лесна за потребление, с цел да откри всеобщо приложение при постоянни, супер бързи прегледи на ушите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР