БЛС за хаоса с е-рецептите: Държавата не знае какви лекарства

...
БЛС за хаоса с е-рецептите: Държавата не знае какви лекарства
Коментари Харесай

БЛС за хаоса с е-рецептите: Държавата не знае какви лекарства има в складовете


БЛС за хаоса с е-рецептите: Държавата не знае какви медикаменти има в складовете. „ Държавата няма информация за доставки и проследимост на медикаментите, а ръководещите си зариват главата в пясъка, макар че всички страни
рапортуваха за големи и тежки проблеми “.
Това разяснява пред Нова тв ръководителят на УС на Българския лекарски съюз/БЛС/ доктор Иван Маджаров. Думите му са във връзка проблемите с електронните предписания, прегледани на изключително съвещание на Комисията по опазване на здравето в Народно събрание.
„ Изнесоха данни, съгласно които за тези дни,
които са минали, са изписани 80 000 предписания, от които са изпълнени 68%. Не мога да кажа дали са продадени в действителност толкоз, тъй като самата смяна в Наредба 4 не прави никакви промени на равнище „ Аптека “.
Стана ясно на тази среща, че страната
няма никаква информация във връзка с доставки, проследимост на количества ”, уточни доктор Маджаров.

Той подчертава, че в първия ден от въвеждането на електронните предписания за антибиотици и
медикаменти за диабет 12% са случаите
с позволена подмяна, а по-късно този % доближава 47. По думите му това е, тъй като аптеките „ не съблюдават закона ” да не връщат никой и да обезпечат лекарството до 24 часа.

„ Връщането на пациенти е нарушаване на закона и не разбирам за какво всички си затварят очите за това ”, акцентира ръководителят на БЛС.
Според него казусът с електронните предписания
е поради търговски интерес.

„ На всички въпроси, които се зададоха, имаше единствено безмълвие. Контролът върху аптеките, които са хиляди, е 800 инспекции на Изпълнителната организация по медикаментите, по метода „ скришен сътрудник ”. Те са 8 души, които всички ги познават ”, акцентира доктор Маджаров.

Той прикани страната да има информация за наличността на медикаментите и по складовете.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР