Блокиран е проектът за единна система за проверка на съдебния

...
Блокиран е проектът за единна система за проверка на съдебния
Коментари Харесай

Кога ще получаваме свидетелства за съдимост в момента на подаване на заявление?

Блокиран е планът за единна система за инспекция на правосъдния статус Блокиран е планът за единната електронна система за инспекция на правосъдния статус . Системата предвиждаше свидетелствата за съдимост да могат да се издават на всички места и на момента, даже и жителят да се намира отвън региона си на местопребиваване. Обществената поръчка по плана обаче е обжалвана и от януари насам той е в застой.

От Министерството на правораздаването предвидиха, че доникъде на 2019 година системата въпреки всичко би трябвало да проработи с жители.
 

В момента в страната има 113 обособени бюра за съдимост със 113 обособени и несвързани бази данни . Това значи, че в случай че желаете удостоверение за съдимост, би трябвало или да отидете в региона си по местопребиваване, или да чакате от друго бюро да изисква информация от съответния областен съд. По проект новата система би трябвало да сплоти всичко в една обща база данни и сходни информации да стават на момента, т.е. и свидетелствата да се издават незабавно и на всички места, изясни Любов Бончева - координатор на плана.
 
" Това значи, че всеки жител може да получи удостоверение за съдимост сега на подаване на заявката си във всяко едно от 113-те бюро за съдимост, които съществуват към всеки един Районен съд в България, без значение от местожителството си. За разлика от сегашния миг, когато трябваше жителят да отиде по местопребиваване да извади свидетелството за съдимост или да чака съответния чиновник да извърши информация ", разясни Бончева.  
 

От Правосъдното министерство дават обещание системата да проработи с жители от средата на 2019 година Проектът сега обаче е блокиран. На 2 януари публичната поръчка за избор на реализатор е обжалвана и от този момент е в застой, като не се знае по кое време Върховният административен съд ще се произнесе .
 
В края на предходната година посредством законови промени държавната администрация бе задължена да не изисква хартиено удостоверение за съдимост от жителите, а да ревизира сама данните в регистрите, изясни преди време Красимир Божанов от дирекция " Модернизация на администрацията ". " Става дума единствено за случаи, в които то се изисква от администрацията, а не от частни лица, които примерно когато наемат служащ му изискват удостоверение за съдимост. Държавата не стига до такава степен да постанова такива стандарти на частния бранш ", посочи Божанов.
 
Оказа се обаче, че макар че условието е в действие от началото на годината, администрациите и до през днешния ден всеобщо не престават да изискват хартиено удостоверение от жителите и да събират държавна такса.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР